Vi utfører rutinemessig vedlikehold for Portfolio Manager. Vi snart oppe og går som normalt. Takk for tålmodigheten.

Global uro på børsene: Dette vet vi så langt

Japanske aksjer ble rystet da yen carry trade ble avviklet, mens amerikanske teknologiaksjer falt kraftig. Vil Fed gripe inn, eller vil panikken i markedet avta?

James Gard 06.08.2024 | 13.33
Facebook Twitter LinkedIn

chart illustration

De globale markedene falt kraftig i går, da investorene fordøyde sannsynligheten for en amerikansk resesjon, den raske avslutningen på den amerikanske teknologiboomen og den plutselige og raske styrkingen av den japanske yen.

Aksjemarkedet begynte å falle allerede på fredag etter offentliggjøringen av de månedlige jobbtallene fra USA, og nedsalget akselererte inn i den asiatiske børsåpningen mandag, der den japanske Nikkei-indeksen opplevde sitt verste poengfall noensinne - og det største prosentvise fallet siden 1987, med et fall på 12% i løpet av én handelsøkt, før den hentet inn det meste av det tapte på tirsdag.

De amerikanske indeksene falt kraftig mandag, og S&P 500 og Nasdaq Composite-indeksen stengte rundt 3% lavere. FTSEhmar 100 og Europas Stoxx 600-indekser falt med 2% hver. Volatilitetsindikatorer som VIX steg til nivåer som sist ble sett i forbindelse med pandemisalget i 2020.

Hva skjedde på fredag?

Investorene ble rystet etter fredagens tall for sysselsetting utenfor jordbrukssektoren, noe som forstyrret markedets oppfatning om at den amerikanske økonomien ville unngå en hard landing.

Steven Bell, sjeføkonom i Columbia Threadneedle, forklarer hva som skjer:

"Svake arbeidsmarkedstall i USA har ført til utbredt frykt for at USA er på vei inn i en resesjon. Tallene har utløst "Sahm-regelen" - en indikator som har vist seg å være nøyaktig når det gjelder å forutsi resesjoner og tidspunktet for disse. Regelen sier at hvis tremånedersgjennomsnittet for arbeidsledigheten i USA stiger med 0,5% over det laveste tremånedersgjennomsnittet året før, har en resesjon begynt.

"Dette gir grunn til bekymring, men en nærmere titt tyder på at det kan være falsk alarm", skrev han i en kommentar den 5. august.

Rob Morgan, sjefanalytiker hos Charles Stanley, sier at jobbtallene føyer seg inn i rekken av andre økonomiske bekymringer i USA: "Andre data har også vært skuffende. Det er bekymring for at industrien svekkes, og at amerikanske forbrukere er i ferd med å gå på en smell etter at de har brukt opp sparepengene sine etter covid-19."

Hva skjer med Federal Reserve?

I forrige uke holdt den amerikanske sentralbanken renten uendret, med en forventning om at den vil sette ned renten i september. Nå øker presset på Federal Reserve for å kutte renten tidligere enn dette for å berolige markedene og redde den amerikanske økonomien. De fleste vestlige sentralbanker har allerede gjort det, og Bank of England foretok i forrige uke sitt første rentekutt siden 2020.

Hvorfor er valutaene involvert?

Den viktigste årsaken til markedsturbulensen er den amerikanske dollaren og den japanske yenen. Status quo, som har bidratt til rekordhøye nivåer på de globale markedene i år, har vært høye renter i USA (5,25% - 5,50%) og lave renter i Japan (0,25% etter forrige ukes renteøkning).

Aktører har kunnet låne i yen, som inntil denne uken var på sitt laveste nivå på flere tiår, og investere i amerikanske dollaraktiva med høyere avkastning, for eksempel teknologiaksjer og amerikanske obligasjoner. Denne prosessen er kjent som "carry trade" og holdt frem til fredag, da dollaren falt på grunn av bekymring for den amerikanske økonomien. Federal Reserve spås nå å senke renten raskere enn ventet og innen neste rentemøte, noe som vil legge press på dollaren. Samtidig har Bank of Japan støttet yenen, og i forrige uke hevet de renten for andre gang i år.

Handlerne har blitt tvunget til å stenge derivatposisjonene sine ettersom dollaren har falt fra 160 til 140 yen i løpet av noen få dager, noe som er en enorm bevegelse i valutamarkedene. Dette hastverket med å stenge handlene har forsterket følelsen av panikk.

Bør jeg selge teknologiaksjer?

Husk at nedgangen i teknologiaksjer må ses i sammenheng med noen massive oppgangsperioder. Nvidia (NVDA)-aksjen har steget 2 500% i løpet av fem år, men var ned 4% i går.

John Moore, senior investment manager hos RBC Brewin Dolphin, sier "Salget de siste dagene er delvis en del av den siste tidens fråde som har utviklet seg i aksjekursene for teknologiaksjer som ble blåst bort. Men når det har roet seg, kan dette være en kjøpsmulighet for investorer som tror på de langsiktige utsiktene for sektoren."

Mange selskaper som Amazon (AMZN) blir nå vurdert som undervurdert, ifølge Morningstars analytikere.

Bør jeg selge japanske aksjer og fond?

Ikke nødvendigvis. I likhet med teknologiaksjer har de japanske markedene hatt en god tid de siste årene, og den siste korreksjonen har forverret resultattallene uten å utslette alle gevinstene. James Salter, CIO og forvalter av Zennor Japan Fund, sier i et notat:

"En sterkere yen virker sannsynlig. Dette vil føre til et todelt marked, der jeg mistenker at "vinnerne" fra det siste året vil komme tilbake på kort sikt, men deretter slite. Mange av disse selskapene er yen-sensitive og eksponert mot den globale konjunktursyklusen."

Men han sier at mer innenlandsfokuserte japanske aksjer, som har stått i skyggen under oppgangsmarkedet, nå kan komme til å skinne.

Hva bør investorer gjøre?

Morningstars atferdseksperter oppfordrer investorer til ikke å få panikk, et budskap de understreket under pandemisalget i 2020, som var ekstremt plutselig, men også kortvarig - og i ettertid en enorm kjøpsmulighet. Susan Dziubinski, investeringsspesialist hos Morningstar, har oppdatert sin guide for markedsusikkerhet:

"Investorer får ofte høre at de skal stenge ute markedsstøyen og ikke ta hensyn til markedsturbulens. Men det kan være vanskelig å stenge av - og i noen tilfeller kan det være en tabbe", sier hun.

Ratingdirektør Russell Kinnel har sett på dagens markedsbevegelser i USA: "Alt i alt var det en tøff morgen, men neppe noen katastrofe. Noen nettsteder som ønsker å skremme investorene oppgir at Dow Jones har falt 1 000 poeng fordi det høres ut som et stort tall, men det er bare 2,6% - og Dow Jones er uansett en ganske utdatert, nervøs, prisvektet indeks".

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Amazon.com Inc171,39 USD-3,65Rating
NVIDIA Corp102,83 USD-4,09Rating

Om forfatteren

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer