5 tips som kan hjelpe investorer i tredveårene

Investorer i 30-årene har en rekke konkurrerende utgifter

Ruth Saldanha 12.01.2023 | 14.26
Facebook Twitter LinkedIn

Millennials with phone

Mennesker i 30-årene står overfor en kompleks balansegang når det gjelder å håndtere store kostnader slik som å kjøpe eiendom, stifte familie samt behovet for egen sparing. I denne artikkelen ser vi nærmere på fallgruvene som det kan være lurt å være klar over for personer som befinner seg i denne aldersgruppen.

Konkurrerende prioriteringer

Folk i 30-årene burde ha pensjonisttilværelse på dagsordenen selv om det er mange år frem i tid, men behovet for egen pensjonssparing konkurrer gjerne med langt mer umiddelbare økonomiske mål også, sier Christine Benz, Morningstars direktør for personlig økonomi.

"Det kan være å kjøpe et første hjem eller et større hjem ... finansiering av utdanning er ofte på topp. Vi ser flere og flere mennesker som kommer ut av skolen med stor studiegjeld, så det er ikke uvanlig å se folk bære dem inn i deres 30-tallet."

Men å spare til pensjonisttilværelsen i 30-årene er også kritisk. Ifølge en studie fra Center for Retirement Research ved Boston College, trengte folk som begynte å spare i midten av 30-årene bare å spare 15 % av årsinntekten for å gå av med pensjon ved fylte 65. De som begynte å spare i midten av 40-årene trengte å spare hele 27 %. Selv om denne studien er basert på amerikanske arbeidstagere, så er det ingen grunn til at samme bilde er gjeldende for oss nordboere også. En ting er i hvert fall sikkert og det er at tidlig pensjonssparing har en rekke fordeler, både når det gjelder avkastning og risiko.

Investorer i 30-årene kan ha flere spørsmål på hjertet, inkludert:

Bør jeg betale tilbake gjeld, spare penger eller investere?

Hva vil hjelpe meg mest hvis rentene stiger?

Er det verdt det å investere for pensjonisttilværelsen?

Bør jeg unngå å låse sparepengene mine i tilfelle jeg trenger det?

Bør jeg justere sparepengene mine med verdiene mine, eller holde dem adskilt?

5 tips som investorer i 30-årene bør vurdere i 2023

I sin oversikt for 2023 fremhevet Morningstar Investment Management (MIM)-teamet syv grep som investorer i 30-årene kan ta for å øke sannsynligheten for økonomisk trygghet senere i livet.

Tips 1: Håndter konkurrerende mål: Folk med konkurrerende mål føler seg ofte mer komfortable der sparingene for å støtte disse målene er oppdelt. Å ha forskjellige potter kan gjøre det artigere å legge til side penger hver måned. Kanskje ha en spareplan for ferier og en annen for oppussing.

Tips 2: Gå gjennom egne sparemål med kritiske øyne. Forskning viser at 71 % av folk endrer ett av de tre beste målene sine ved å gjøre en enkel gjennomgang, sammenlignet med et dokument som kun lister opp mer generelle mål. Vær konkret, slik at det blir lettere å visualisere målet med sparingen.

Tips 3: Fokuser på passiv kontantstrømgenerering: Når du tenker på å spare, bør du vurdere fremtidige pensjonsutbetalinger. Hvor mye trenger du for å pensjonere deg? Det er lettere å forestille seg et konkret tall per år slik som 500 000 NOK enn å tenke på en sparepott på 10 millioner, da sistnevnte kan virke overveldende.

Tips 4: Hjelp til å justere verdier med investeringer: Hvis du vil inkludere verdiene dine i investeringen din, start med å forstå hva disse verdiene kan være. Mange investorer i 30-årene vil kanskje vurdere verdibaserte investeringer, kanskje med en ESG-portefølje med flere aktiva. Start med å forstå dine preferanser og ønsker med sparingen. Kanskje det også finnes en aksjesektor du er brennende opptatt av?

Tips 5: Styrk vanen med regelmessige investeringer. Folk i 30-årene kan øke nettoformuen sin ved å øke beholdningen av aksjer og fond gradvis. En idé i 30-årene er å spare mer under hver lønnsøkning, for å unngå at nye og dyrere forbruksvaner spiser opp en eventuell økning i lønnen.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ruth Saldanha  Ruth Saldanha er en senior redaktør på Morningstar.ca

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings