For øyeblikket utføres det rutinemessig vedlikehold på nettstedet, og du kan derfor oppleve mindre periodiske tjenesteforstyrrelser. Vi setter pris på din tålmodighet.

7 gode investeringsbøker for nybegynnere

Vil du tilegne deg kunnskap om investering? Sjekk ut noen av disse bøkene.

Michael Schramm 17.01.2022 | 10.03
Facebook Twitter LinkedIn

bøker

Vil du tilegne deg kunnskap om investering? Sjekk ut noen av disse bøkene.

Det å lære om økonomiske konsepter kan føles overveldende. Til og med det å finne ut hvor man skal starte kan vise seg å være utfordrende. Dersom du søker etter investeringsbegrep på internett, ender du gjerne opp med en alfabetsuppe med komplekse økonomiske termer.

Det kan være bedre å starte med en bok som er skrevet av eksperter på en gjennomtenkt og sekvensiell måte, og som forklarer økonomiske konsepter og investeringsemner på en oversiktlig og forståelig måte. Slike ressurser kan hjelpe deg med å innse at investering ikke trenger å være overveldende eller komplisert. Her er syv bøker som er gode startpunkt. (Foretrekker du podkast? Da kan du sjekke ut denne listen).

The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing, av Benjamin Graham

Benjamin Graham er kjent som verdiinvesteringens far. Han lærte opp Warren Buffett, et moderne investeringsikon. Boken hans legger et rammeverk for hvordan man evaluerer en bedrifts verdi, basert på økonomisk verdi og ikke på kortsiktige trading teknikker. Graham definerer mange viktige investeringskonsepter i boken, slik som «margin of safety» (sikkerhetsmargin på norsk), som er et viktig konsept i Morningstar aksjerating. 

Den reviderte utgaven inkluderer kommentarer fra The Wall Street Journals spaltist for personlig finans Jason Zweig, som kontekstualiserer og moderniserer teksten. Med Zweigs kommentarer til hvert kapittel, er boken i nærheten av 500 sider – som er en del, derimot gir boken en grundig introduksjon til investering.

A Random Walk Down Wall Street: The Time-Tested Strategy for Successful Investing, av Burton Malkiel

Graham kan lære deg hvordan du vurderer en virksomhet, imens Burton Malkiel forklarer hvorfor det kanskje ikke hjelper deg. Princeton-økonomen argumenterer for at markeder demonstrerer effektivitet fordi folk analyserer et selskaps verdi. (Effektivitet betyr at et selskaps aksjekurs reflekterer dets nåværende verdi, og prisen vil endre seg når ny informasjon forandrer en virksomhets verdi.) Malkiel anbefaler at man tjener inn på markedets avkastning i stedet for å slå den, som han overbevisende argumenterer for er godt nok.

Boken ble først utgitt i 1973, men oppdaterte utgaver har tilføyet flere moderne emner. Dette inkluderer blant annet børshandlede fond og investeringsteknikker, slik som smart beta (som Morningstar kaller for «strategisk beta»).

The Little Book of Common Sense Investing: The Only Way to Guarantee Your Fair Share of Stock Market Returns, av John Bogle

Investeringsikonet John Bogle døde 16. januar 2019, men han etterlot seg en imponerende arv: Han revolusjonerte verdipapirfondsindustrien og var en utrettelig talsmann for investorer. Han var banebrytende for indeksfondet, som gjorde det mulig for investorer å få diversifisert eksponering mot aksjemarkedet til en svært lav pris, og hjalp dem med å beholde mer av de hardt opptjente pengene sine i egne lommer. Boken hans forklarer hvorfor lave gebyrer har en betydelig påvirkning på avkastningen. Den tar også opp emner slik som «mean-reversion» og skattekostnader.

Morningstar's 30-Minute Money Solutions: A Step-by-Step Guide to Managing Your Finances, av Christine Benz

Selv om du forstår det grunnleggende omkring investeringer, kan det hende du sliter med å inkludere det i privatøkonomien din. Å utføre de i overkommelige steg kan vise seg å være enda mer utfordrende.

Det er det fine med denne boken. Morningstars director of personal finance, Christine Benz, deler økonomisk planlegging opp i småbiter som alle kan håndtere. Du starter med grunnleggende ting, slik som å vurdere nettoformuen din og lage et organisert system, og så mestrer du gradvis flere avanserte områder, slik som pensjonsinvestering, sparing til utdanning og eiendomsplanlegging.

Hvis du ønsker å kombinere det grunnleggende om investering med konkrete råd, er denne boken et flott alternativ.

The Essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America, av Warren Buffett

Mange anser Warren Buffett for å være den beste moderne investoren. Han har blitt berømt som Berkshire Hathaways CEO, en stilling han har hatt i over 50 år. Berkshire Hathaway investerer i bedrifter av høy kvalitet med sterkt vekstpotensial. Men Buffett kjøper bare slike selskaper når de selges med en attraktiv sikkerhetsmargin (tips fra mentoren hans, Benjamin Graham). Dette gjør Buffett til en ekstrem aksjevelger. Under hans styre har Berkshire Hathaways vekst overgått S&P 500 stort, noe som er et klart bevis på tilnærmingssuksessen hans.

Hvert år skriver Buffett et brev til Berkshire Hathaway-aksjonærene, og alle publiseres på selskapets nettsider slik at alle kan lese dem. Buffett skriver på en enkel, rettfrem måte som er overkommelig for investorer på alle ferdighetsnivåer, og attpåtil dette er han ofte veldig morsom. «The Essays of Warren Buffett» vever sammen Buffetts essayer til en sekvensiell og sammenhengende bok.

The Bogleheads' Guide to Investing, av Taylor Larimore, Mel Lindauer og Michael LeBoeuf

Rådene fra The Vanguard Group-grunnlegger John Bogle gjenspeiles i denne omfattende veiledningen for investorer på alle ferdighetsnivåer. Boken, som er inndelt i 23 korte og lettleste kapitler, inneholder praktiske råd og utforsker mange aspekter ved investering. Den tar for seg alt fra hvordan du velger den økonomiske livsstilen som passer best for deg til hvordan du balanserer følelsene dine for å virkelig mestre med investeringene dine. Veilederen gir også eksterne ressurser og annen informasjon for de leserne som ønsker å dykke dypere inn i noen av emnene som de mangeårige Bogleheads dekker.

Bogleheads er navnet på tilhengerskaren av investorer som hedrer John Bogle og hans råd, og lever etter en filosofi om å «legge vekt på å starte tidlig, leve under ens evner, spare regelmessig, bred diversifisering, enkelhet og å holde seg til ens investeringsplan uavhengig av markedsforhold.» Medlemmene har aktive diskusjoner om økonomiske nyheter og teorier i et eget forum.

I Will Teach You to Be Rich, av Ramit Sethi

Rådgiver og The New York Times bestselgende forfatter Ramit Sethi skisserer et seks ukers program der 20- til 35-åringer kan lære de fire pilarene innen personlig økonomi: banktjenester, sparing, budsjettering og investering. Sethi deler sine strategier for hvordan eliminere studielån og gjeld, hvordan man kan finne en balanse mellom sparing og utgifter hver måned, og hvordan forberede seg til kjøp av hus eller bil. I den nyeste utgaven inkluderer han også historier fra leserne, samt innsikt i investeringspsykologi. Sethi streber etter å demonstrere for investorer hvordan de kan utføre investeringer som vil vokse med dem og deres mål, og hvordan de kan bruke pengene sine på de tingene de ønsker uten å ha skyldfølelse.

Artikkelen er oversatt fra Engelsk og ble opprinnelig publisert på morningstar.com den 23.11.2021.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Michael Schramm  er en Data Journalist for Morningstar.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings