God avkastning i vekstmarkedene i år

Men verdiselskapene har ikke fulgt med like godt. Vekstmarkedsfond er ganske forskjellige, så vit hva du eier, og gjør undersøkelser. 

Thomas Furuseth 03.11.2017 | 8:08
Facebook Twitter LinkedIn

Vekstmarkedsindeksen til Morningstar har gått opp med 23,1 % hittil i år i norske kroner, noe som er høyere enn indeksen for de utviklede markedene som så langt er opp 12,4 %. Det er ikke uvanlig at en del av markedet går trått mens andre segmenter boomer, selv om aksjemarkedene i det siste har tendert til å gå i samme retning, så har USA dratt mye av lasset. Det har igjen gjort det vanskelig for globalfond med overvekt i Europa og vekstmarkedene. Dessuten er USA allerede en stor del av det globale markedet, så det gjør det emosjonelt sett vanskelig å overvekte markedet.

Vekstmarkedene har en PE på 14,2 (siste 12 måneder fortjeneste, siste kurs), men man finner fond som har valgt ut aksjer med vesentlig høyere verdsettelse enn dette. For eksempel har Vontobel Emerging Market, med Morningstar Analyst Rating Bronze, en PE på 22,1, og ODIN Emerging Market 21,5. Det er høyere enn Morningstar DM indeksens P/E på 19,1. I motsatt ende finner vi fond som Skagen Kon-Tiki (Neutral Morningstar Analyst Rating) med PE på 11,7, Nordea 1 – Stable Emerging Markets, med PE på 10,7 og SEB Emerging Markets med 9,3.

Avkastningsmessig ser det ut til at de fondene som har hatt høyest PE og høyest ‘vekst’-stil har også gitt høyest avkastning hittil i år. Merk at man skal være forsiktig når man bruker forholdstall. Det kan være gode årsaker til at et selskap har lav PE.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies