Syv børsfond som kan brukes til grunnmuren i porteføljen

Indeksfond er enklere å forstå enn aktive fond, men Morningstars lansering av kvalitativ analytikerrating for børsfond, gjør det enklere å sortere ut de dårlige valgene. Her får du en liste av fond som kan brukes som grunnelementer i en portefølje, eller for å tette et hull i porteføljen. 

Thomas Furuseth 07.11.2016 | 14:52
Facebook Twitter LinkedIn

1. november 2016 annonserte Morningstar har vårt team av analytikere som dekker utelukkende passive fond (indeksfond) begynner å utstede en fremadskuende vurdering av fondets egenskaper. Morningstar har allerede i en årrekke skrevet om børsfond og gjort analyser både av enkeltprodukter og markedet som helhet. Endringen nå er at vi også kommer til å gi en vurdering som gjør det enklere å få oversikt uten å måtte lese mange rapporter. For eksempel hvis du vil ha et globalt børsfond, så har Morningstars analytikere allerede sjekket forhold slik som kostnadsnivå relativt til andre tilsvarende fond. Kostnad er en viktig del her, men det er ikke det eneste. Analytikerne gjør en vurdering av hvor hensiktsmessig indeksen fondet etterligner er, og hvordan fondet forsøker å etterligne indeksen. Videre gjør de vurderinger av ressursene selskapet og fondet besitter, men det er dog slik at kvaliteten på forvalterne ikke har like stor betydning i passive fond som i aktive. Samtidig er det også et poeng å gjøre vurdering av hvor effektiv indeksforvaltningen er, altså hvor store avkastningsavvik det er mellom indeks og fond.  De har også gjort en vurdering av hvordan forvaltningsselskapet tar være på sine investorer.

Nedenfor har jeg valgt ut et knippe børsfond (vanlige indekserte fond er ikke representert her) som kan benyttes til å sette sammen en portefølje. Jeg har valg fond som opprinner fra Europa, og fokusert på ett fond per aksjeregion for å gjøre det enklere. Noen av disse fondene har varianter notert på andre børser.

Lyxor UCITS ETF MSCI World D-EUR (Silver) 

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
TAGS
MAR
Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
iShares Core S&P 500 ETF USD Acc447,60 USD1,10Rating
iShares Dev Mkts Prpty Yld ETF USD Dist29,24 USD-0,12Rating
iShares STOXX Europe 600 (DE)45,77 EUR1,12Rating
Lyxor Japan Topix DR ETF Dist EUR A/I143,96 EUR0,66Rating
Lyxor MSCI World ETF Dist A/I258,44 EUR1,12Rating
UBS FS MSCI Emerging Mkts SF USD A acc58,88 USD-1,65Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies