Valuta – there and back again

Valuta kan ha stor påvirkning på sluttresultatet, men fondets oppgitte valuta på NAV-kurs trenger ikke å være bestemmende for valutaresultatet.

Thomas Furuseth 24.06.2016 | 15:00
Facebook Twitter LinkedIn

I DN 22.6.2016 var det et par artikler om valuta. Det ene gjaldt et ektepar som dessverre tapte mye penger på valutalån. Av en eller annen grunn synes det som en del investorer har inngått lån i sveitsiske franc (vi hører ikke om de som har skutt inn penger i sveitsiske franc). I denne artikkelen var det et kjøp av eiendom i Frankrike, som ble finansiert gjennom sveitsiske franc. Det er påstand mot påstand mellom rådgiver og kunde, men det later til at lånet ble foreslått av bankens rådgiver.

Umiddelbart tenker jeg at det er risikabelt å kjøpe en eiendom i en valuta, ta opp lån i en annen valuta og ha inntekter i en tredje, og dessverre var det også det.

Utfordringen er at lånets utstående verdi ikke trenger å variere med verken verdien på den kjøpte gjenstanden eller husholdningens inntekt. Når man kjøper seg inn i en eiendom i utlandet, blir man eksponert for valutausikkerhet uansett, både på kjøps- og salgstidspunkt. Og hvis man låner i utenlandsk valuta vil det også kunne merkes godt når det svinger i valutamarkedet, men man har da muligheten til å avhende eiendommen og få verdi som er relatert til eksponert valuta. Eiendomsmarkedet beveger seg jo også, slik at hvis dette faller, så kan man uansett få en svak eller negativ avkastning.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies