Når bør du selge fond?

Det er ikke et spørsmål det er enkelt å svare på, det kommer an på en kombinasjon av personlige forhold og forhold innad i fondene dine. Her er i alle fall noen varseltegn du kan se etter. 

Thomas Furuseth 15.01.2016 | 11:03
Facebook Twitter LinkedIn

De siste dagenes svingninger i markedet aktualiserer for mange en gjennomgang av sine investeringer. Samtidig er det en fare for at man gjør endringer i kampens hete som ikke er til nytte, eller som faktisk kan skade den langsiktige avkastningen i porteføljen. Her er noen tilfeller der du bør vurdere å selge fondene.

Du har nådd ditt mål.

La oss si du sparer til et gitt formål og du trenger en viss sum penger, eller du skal bruke pengene på et gitt tidspunkt. Helst bør dette være en planlagt hendelse og transaksjoner, men ved ekstra svingninger i markedet kan det være greit å fremskynde vurderingene. Hvis det er kort tid til du skal benytte deg av sparingen er det dumt å komme inn til det tidspunktet fullinvestert i aksjer. Dersom du på den andre siden skal benytte sparingen over tid, slik som med pensjonssparing er det derimot klokt å trappe ned aksjeandelen, samtidig som man bør unngå å gå helt i rentepapirer. For det første er rentesatsen svært lav, og inflasjonen i fjor var ganske høy, så det er ikke enkelt å få positiv realavkastning etter skatt i sikre plasseringer. Dernest så vil det være en andel av porteføljen som skal være investert i kanskje 10 år. Det er tilstrekkelig til at man kan ha en viss andel i aksjer.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies