Et kort blikk på vekstmarkedskategorien

De brede vekstmarkedsfondene fikk nettopp sitt (foreløpig siste) tilskudd, i form av Delphi Emerging, forvaltet av Espen Furnes.

Thomas Furuseth 15.04.2013 | 21.16
Facebook Twitter LinkedIn

Det er ikke bare i Norge at vekstmarkedene er i investorenes søkelys. Morningstar estimerer at investorer i vekstmarkedsfond registrert i Europa har fått gjennomsnittlig 13milliarder euro i innskudd hvert år siden 2007. Selv i 2008 satte investorer inn 6 milliarder euro nye friske penger i vekstmarkedsfond.

Den forvalteren som siden 2007 har dratt inn desidert mest penger er Aberdeen, og de har fått inn nesten dobbelt så mye som nestemann på listen, BlackRock. BlackRocks datterselskap iShares kommer på 3 plass, slik at totalt sett ligger ikke denne forvalteren langt unna Aberdeen. Vi må ned på 11 plass for å finne SKAGEN Kon-Tiki. SKAGEN Kon-Tiki har omtrent 50 milliarder norske kroner under forvaltning, og fondet er det nest største i kategorien. Men det største er fra Aberdeen som har flere fond opprettet i andre land, og forvalter andre «white label» fond. Så er det tre indeks fond på de neste plassene, og langt ned til første nordisk forvaltet fond.

Andelen av kapital som har gått til indeksfond har ligget relativt stabilt på 30 % av totalflyten, altså har aktive forvaltere ala Aberdeen og SKAGEN tatt 70 % av estimert nettoflyt til brede vekstmarkedsfond. Unntaket var 2011, hvor det var marginalt tilflyt i indeksfond, mens de aktive hadde noe uttak. La oss håpe investoren ikke valgte et gjennomsnittlig fond, da dette tapte 2 prosentpoeng i forhold til indeks de siste 10 årene, riktignok er utvalget indeksfond tynt hvis man ser 10 år tilbake og de som fantes hadde ganske dårlige resultater, langt under gjennomsnittet i kategorien. De siste 5 årene har det dukket opp indeksfond med mer hyggelige resultater.

Avkastning

Man kan mistenke at investorene har latt seg lokke av 12-14 % avkastning de siste 10 årene. Hvis du hoppet på SKAGEN Kon-Tiki i 2002 tenker du vel at dette virker lavt, men så har fondet aller høyest avkastning av alle fond i denne kategorien de siste 10 årene med sine drøyt 23 % per år.

Det som er interessant er at hvis vi ser på P/E ligger nå et gjennomsnittlig vekstmarkedsfond mye nærmere et globalt fond enn tidligere på 2000-tallet. 

 

P/E vekstmarkeder mot globale aksjer

Samtidig forventes høyere vekst i vekstmarkedene, mens risikoen nok oppfattes høyere.

Vekstmarkeder en naturlig del av porteføljen

Vekstmarkeder er en naturlig del av porteføljen, men vær varsom med å snevre deg for mye inn i enkeltmarkeder. I tillegg er det naturlig å sjekke fondene man har, det kan være at vekstmarkedsandelen i porteføljen din allerede er på det nivået du ønsker. Hvis du legger til et EM fond i porteføljen vil naturlig nok andelen øke. Gjennomsnittlig har et globalt aksjefond rundt 5 % av fondet investert i vekstmarkedene, men det er store forskjeller fra fond til fond. Det som er rimelig sikkert er at vekstmarkedsfond er blitt trykket til investorenes hjerter, så får vi håpe at de også hjelper deres lommebøker. Hvis investorer forventer høyere vekst i vekstmarkedsfondene enn i de utviklede markedene, og P/E er noe lavere, bør det bety at vi krever høyere avkastning for risikoen.

Espen Furnes og Delphi Emerging vil i alle tilfeller møte sterk konkurranse også i dette markedet, totalt er det 583 fond i kategorien.

Kilder: Morningstar Direct (Asset Flows, avkastning og annen statistikk)

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
abrdn Emerging Markets Eq A Acc USD65,55 USD0,75Rating
SKAGEN Kon-Tiki A1 149,88 NOK-0,82Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer