Skatteregler for fond

Investorer i fond må også betale skatt

Thomas Furuseth 25.06.2012 | 0.17
Facebook Twitter LinkedIn

Formueskatt for fond
Verdien av fondene, både obligasjonsfond, aksjefond, kombinasjonsfond, børsfond, og så videre, legges til formue uten fradrag.  Verdien som legges til grunn er verdien 31.12 hvert år. Formueskatten er p.t. 1 %, men den er foreslått endret til 0,75 % i 2015. 

Skattlegging av rentefond
I rentefond betaler investoren, tilsvarende på en bankkonto, skatt på avkastning/rente hvert år. Rent praktisk er det mange (norske) forvaltere som ”betaler ut” utbytte slik at denne skatten tas på investors hånd. Ofte reinvesteres utbyttet automatisk i nye andeler ved nyttår. Skattesatsen er for tiden (2014) 27 %.

Skattlegging av aksjefond
Aksjefond skattlegges forskjellig fra rentefond. For det første betaler ikke norske fond skatt på utbytte fra sine investeringer innenfor EØS. De aller fleste fond reinvesterer utbytte betalt av selskaper i andre selskaper (eller nye aksjer i samme selskap). Hovedprinsippet er at du ikke trenger å skatte av aksjefond før du selger andelen. I tillegg er det slik at du alltid selger andelen du kjøpte først. Skattesatsen for gevinst er 27 %, i tillegg får du 27 % fradag ved tap. I tillegg til fordelen ved utsatt skatt, så får man skjermingsfradrag, tilsvarende den risikofrie renten satt av myndighetene (se Skatteetaten). Skjermingsfradraget reduserer gevinsten, slik at effektiv skattesats blir lavere enn 27 %. Hvis avkastningen over tid er lik skjermingsfradraget blir skattegrunnlaget null og skattesatsen deretter. Merk, for å oppnå skjermingfradrag må du eie andelene forbi 31.12.

Sammenlagt vil skjermingsfradag og utsatt skattefordel gjøre det gunstig å eie aksjene og aksjefondene lenge. Årsaken er at du får avkastning på midler som er latent skatt, etter hvert som tiden går vil opparbeidet skattbar avkastning bli større og større, gitt positiv avkastning, men siden du fortsatt kan utsette skatten kan du få mer avkastning på midlene som skattefuten har krav på.

Merknad, selges aksjeandeler med tap går skjermingsfradrag bort. Du får 27 % fradrag for tapet, samtidig forsvinner opparbeidet skjermingsfradrag fra denne investeringen.

Investerer du i fond som deler ut utbytte, vil denne skattes med 27 %, men med fradrag for skjermingsfradrag.

Investerer fondet i aksjer utenfor EØS, kan fondet komme i skatteposisjon i dette landet for utbytte, avhengig av reglene i det gjeldende marked og skatteavtaler med Norge.

Skatt i kombinasjonsfond
Kombinasjonsfond investerer ofte i rentepapirer og aksjer. I motsetning til aksje- og rentefond, kan fondet havne i skatteposisjon for sine renteplasseringer. Skatteposisjon betyr at fondet betaler skatt til staten. Investorer i kombinasjonsfond får skjermingsfradrag, så lenge det har aksjeposisjoner i fondet, forøvrig er reglene likt aksjefond.

Redusere skatten med fond
Det finnes et par måter å redusere skatten med aksjefond, men det er ikke risikofritt. Hvis staten finner ut at transaksjoner er skattedrevet, kan gjennomskjæring finne sted.

1. Hvis en er uheldig med timing, kan en selge fondet (realisere tapet) og kjøpe et annet og få fradrag for tapet. Du går glipp av opparbeidet skjermingsfradrag og må skatte av aksjegevinst fra et lavere nivå. Riktignok kan aksjeskatten p.t. utsettes så lenge man ikke realiserer gevinst.

2. Har en romslig økonomi, får en 27 % fradrag for renter i dag, mens investering i aksjefond skattlegges i fremtiden. I tilegg får en skjermingsfradrag på aksjefondet. Ta et tenkt eksempel, la oss si du låner 100.000kr i 10 år til snittrente 4,5 % i året. Ingen avdrag. Du får da 45.000kr i rentekostnader, og får 12.150 kroner i redusert skatt. La oss anta at du får samme avkastning som lånet, altså 4,5 % snitt i året. Siden du slipper å betale skatt årlig, vokser porteføljeverdien til 155.300 kroner. Riktignok har du lagt ut brutto 4.500 kroner i året for å betale rentene på lånet som du kunne fått alternativavkastning på, men la oss holde det enklet. La oss videre anta at skjermingsfradraget ble gjennomsnittlig 3 %. Total skatt på aksjeplassering etter skjermingsdrag blir 5.850, eller 11,5 % av total aksjegevinst. Sammenlagt blir det slik, 55.300 (bruttogevinst aksjeplassering) –45.000 (bruttokostnad lån) + 12.150 (rentefradrag)  – 5.650 (skatt på aksjesparingen) = nettogevinst på 16.800 kroner. Som du ser er rentefradraget ved gjeld dobbelt så høy som skatten på aksjegevinsten, selv når vi i vårt tenkte eksempel benyttet lik avkastning/gjeldsrente.
Husk, dette er ikke risikofritt, du tar på deg aksjemarkedets risiko. Hvis du oppnår null eller negativ avkastning, vil du ikke få glede av skjermingsfradrag eller utsatt skatt, men staten hjelper deg med rentebelastningen og eventuelt tap.

3. Unngå å realisere stor gevinst. I stedet for å realisere aksjefond for å investere mer i rentefond (så kalt rebalansering), kan en stoppe månedssparing og heller sette inn mer penger i rentefond. Alternativt velge et kombinasjonsfond der rebalanseringen gjøres for deg. Det er enkelt, skattemessig, å selge rentefond fordi du må betale skatt årlig uansett. Det betyr at den latente skatten ikke er så stor. I aksjefond kan du derimot velge å utesette skattebelastningen og kan få stor skatt hvis du har investert lenge. Husk også at du alltid selger de andelene du kjøpte først (altså de du har holdt lengst).

Artikkelen er oppdatert 21.10.2014 med oppdatert skattesats for gevinstbeskatning og mindre presiseringer.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer