Ta diversifisering til neste nivå

Sikre dine veddemål for å tillate mange utfall.

Christine Benz 26.03.2012 | 10.23 Thomas Furuseth
Facebook Twitter LinkedIn

Diversifisering blir kalt ”den eneste gratislunsjen i finans”. Og mye data illustrer fordelene ved å bygge en sammensatt portefølje av verdipapirer som har ulike karakteristika, slik som aksjer, obligasjoner, bankinnskudd også videre. Videre er det et stort element av sunn fornuft i det hele, man deler opp pengene og investerer på en rekke ulike aktiva, hvis en blir sur, så holder de andre delene seg forhåpentligvis friskere (tenk om alt ble surt). Hvis du ikke vet om småselskaper vil gi meravkastning i forhold til store, om rentene går opp eller ned, og ingen vet disse tingene, så er spredning av pengene måten å sikre dine plasseringer. Det vil også hjelpe deg til å gi rimelig avkastning i ulike markedsforhold. ”Ikke legg alle eggene i èn kurv”, er det noe som heter, og dette gjelder så absolutt innenfor investeringer og sparing. Spre eggene dine over flere kurver.

Selv om diversifisering er et generelt akseptert prinsipp, så kan investorer tjene på å utvide begrepet noe.

Tidsdiversifisering
Hvis du har bestemt deg for at en bestemt type fond er passende for deg, for eksempel aksjefond, rentefond, eller råvarefond, men du er fortsatt usikker på om dette er rette tidspunkt. Mange er bekymret for timing i sine investeringer, hvis en aktiva har gått mye oppover, kan det være at du kjøper på feil tidspunkt og erfarer at investeringen snubler fra start.

I slike tilfeller er det mye bedre å sette opp en spareavtale, eller, tidsdiversifisering, noe som betyr at du setter inn mindre beløp om gangen, men plasserer dette beløpet over tid. I så måte unngår du å være uheldig ved fall. Dessverre finnes det ingen garantier, hvis du var rett i din antagelse om videre oppgang, så vil denne strategien gi lavere avkastning. Utfordringen er at du på forhånd ikke vet hvordan fondet vil oppføre seg, dermed vil diversfisering over tid hjelpe deg til å redusere risikoen. Tenk også det samme når tiden kommer for å trekke seg ut av markedet, eller når du skal redusere vektiningen. Du kan også da redusere posisjonen gradvis.

Det samme gjelder forøvrig også for obligasjons- og rentefond. Du kan oppnå høyere rente ved å vente, spesielt hvis renten går opp, men du vet ikke. Ved å fordele pengene utover tid vil du få tilgang til ulike rentescenarioer.

Skattediversifisering
I Norge er det relativ lik skattemessig behandling av produkter. Men det er noen unntak, for eksempel finnes det pensjonsprodukter der skatten utsettes til uttakstidspunkt. De fleste vet ikke hvordan skatten blir i fremtiden. I tillegg finnes det Unit Linked, ulike former for forsikringer også videre. Også her gjelder det å ikke satse alle pengene på en hest, men heller plassere både utenfor og innefor pensjonssparingen. I tillegg er det slik at man låser pengene inne, og politikere er også ofte ute med sine lange fingre, så sparing på tvers av skatteobjekter kan være lurt. Sjekk derimot nøye hvilke betingelser som gjelder for hver produktgruppe og tilknyttede kostnader. Det kan også være lurt å finne ut hvordan man kan avvikle posten, spesielt ”eiendomsfond” har ofte vist seg å være vanskelig å selge i tøffe markeder.

Diversifisering på tvers av produktenheter
Hvis du samler en tilfeldig gruppe av investorer i et rom, så vil de sannsynligvis være investert svært forskjellig, noen har enkeltaksjer, andre børsfond, aktive fond og indeksfond. Det er ikke noe galt i å ha en formening om hva som er den beste musefellen for investeringer i markedet, men det er heller ikke nødvendig å velge side i denne debatten. Og har du sterke preferanser, så er det alltid en styrke å kunne innrømme at man kan ha feil.

Legger man til passivt forvaltede indeksfond eller børsfond til en portefølje som er tung på aktive fond, kan det hjelpe porteføljens risiko- og avkastningsforhold viser en Vanguard-studie.

På samme sett, kan indekstilhengerne vurdere å styre i det minste en liten del av sin portefølje inn i aktive fond med en fornuftig strategi og kostnader. Indeksering er en helt ok måte å forvalte en portefølje på, men noen forvaltere har faktisk lagt til verdi over tid. Ved å inkludere et aktivt fond eller to åpner du døren for denne muligheten.

Videre, hvis man er en ren aksjeinvestor, vil et supplement av et bredt diversifisert fond eller børsfond hjelpe deg å glatte ut din avkastning og redusere porteføljen totale risiko. Justèr fondseksponeringen etterhvert som utviklingen i dine enkeltaksjer utvikler seg.

”Alt-inn” diversifisering
Det meste av diversifisering i denne artikkelen handler om verdipapirer, men diversifisering kan også være fornuftig når du tenker på hele din personlige økonomi. Tenk over alle eiendelene dine, fra eiendom og hus, finansiering, jobb og inntekt i husstanden (spesifikt; hvor sikker er din og eventuelt andre halvdels inntekt?).

For åpenbare grunner, hvis du har det meste av din personlige velstand knyttet opp mot hjemmet ditt eller en forretning, burde det være en stor prioritet for deg å diversifisere i mer likvide aktiva som har lite til felles med eiendom eller ditt selskap. Hvis du danner en oversikt over dine verdier, så kan det hjelpe deg til å få grep om hvor velbalansert din velstand er.

Tilsvarende, kan Ibbotson Associates konsept rundt ”humankapital” også være hjelpsom. Kjerneideen er å evaluere din inntektskraft basert på livsstadium og hva du gjør for din inntekt. Når du har en status quo, så er tanken å investere slik at du diverifiserer. For eksempel kan en offentlig ansatt person se frem til stabil og sikker inntekt, dermed så har personen evne til å takle høyere aksjeeksponering. I motsetning så kan en selger som er mer avhengig av provisjoner ha store svingninger i inntekten, og kan ha perioder med lav inntekt, mer avhengig av å ha en portefølje av sikre verdipapirer, fordi sannsynligheten er stor for at man, uforutsett, kan trenge å tappe av sparepengene.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Christine Benz

Christine Benz  er Morningstars direktør for personlig finans i USA og hun har forfattet bøkene "30-Minute Money Solutions: A Step-by-Step Guide to Managing Your Finances and the Morningstar Guide to Mutual Funds: 5-Star Strategies for Success

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer