Privatisering av Posten i fokus

Vilkårene for privatiseringen av det japanske postverket vil bli avgjørende for utviklingen for Tokyobørsen resten av året. På lengre sikt kan konflikten med Kina stoppe den sterkt voksende handelen mellom landene.

Jonas Lindmark 01.04.2005 | 12.46
Facebook Twitter LinkedIn
Tokyobørsen er som oftest vinneren i første kvartal. Dette henger sammen med at året avsluttes i månedsskifte mars/april. I forkant av dette pleier japanske børsnoterte selskaper å forsøke å løfte kursen på sine beholdninger av aksjer før regnskapsavslutningen 31. mars. Men i år har utviklingen for aksjene i Japan i første kvartal vært en skuffelse. Aksjeindeksen MSCI Japan steg med kun 1 prosent i første kvartal målt i yen. Målt i dollar falt Tokyobørsen med 4 prosent, noe som tilsvarer fallet i USA indeksen.

Til forskjell fra 2002, 2003 og 2004 har japanfondene dermed utviklet seg svakere enn verdensindeksen for aksjer. Trolig er årsaken til dette at den offisielle statistikken fra Japan har vært svak det siste halve året. BNP i Japan steg med en årlig rate på 5 prosent både sis

te kvartal 2003 og første kvartal 2004. En revidering av BNP beregningene viser imidlertid at BNP har falt de siste tre kvartalene av 2004.

Både rekordhandel og fiendskap med Kina

Selskapene i Japan fortsetter samtidig å levere gode nyheter. Inntjeningen steg kraftig i 2004 og antallet konkurser har minsket de siste par årene. Bankene fortsetter å luke bort gamle synder, og er nå i nærheten av målet om 4 prosent problemkreditt av totalt lånevolum.

Eksporten fortsetter også å vokse. I løpet av 2004 økte handelen så mye at Kina nå har blitt største handelspartner, også større enn USA. Delvis er dette en illusjon. For når japanske selskaper flytter sin produksjon til Kina, gir dette eksport av maskiner til Kina. Deretter eksporteres det videre til USA.

Men på lengre sikt er det både positivt og negativt at Japan har blitt så avhengig av Kina. Positivt fordi den kinesiske økonomien vokser raskt og trolig gir fortsatt økt eksport. Urovekkende fordi det finnes et dyptgående fiendskap mellom de to landene, som følge av Japans okkupasjon av Kina på 1930- og 1940-tallet. Denne konflikten, som underblåses av nasjonalister, kan i verste fall medføre en militær konflikt. Dette vil i så fall få en negativ effekt på hele verdensøkonomien.

Privatiseringen av Posten avgjørende

På kort sikt er det imidlertid andre faktorer som er avgjørende for Tokyobørsen. Privatiseringen av det japanske postverket vil nå bli avgjørende for utenlandske investorers syn på Tokyobørsen. Denne privatiseringen har i flere år vært et symbolspørsmål for regjeringen. Den statlige japanske Posten er i praksis verdens største finansielle selskap, med sparekontoene til de formuende og en stor del av forsikringsmarkedet. Statsminister Koizumi har satset all sin prestisje på at privatiseringen blir gjennomført i år.

Mye tyder på at Koizumi kommer til å lykkes med å gjennomføre en økonomisk sunn privatisering. Dette bør da i så fall bli en positiv overraskelse for aksjemarkedet i Tokyo i løpet av året.
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer