Håper på myk landing i Kina

Etter raset i slutten av april har Asia fondene beveget seg sidelengs. Minskende konsum i USA har nå ført til økt uro og fare for en hard landing i Kina.

Jonas Lindmark 01.09.2004 | 13.05
Facebook Twitter LinkedIn
De siste månedene har aksjene i flere asiatiske markeder utviklet seg negativt. MSCI Kina har falt med 13 prosent og MSCI India har falt med 15 prosent hittil i år. Nedgangen begynte i slutten av april, da Kinas regjering vedtok å iverksette tiltak for å stoppen den sterke veksten i økonomien. I tillegg har signaler om høyere rente i USA bidratt negativt.

I 2003 var situasjonen en annen. Da var aksjemarkedene i Asia blant vinnerne. Blant 50 land var MSCI Kina på sjette plass, mens MSCI India havnet på en sterk niende plass målt etter avkastning, med henholdsvis en oppgang på 81 og 74 prosent.

Økende avhengighet av Kina

r>
I løpet av de siste årene har de mindre landene i Asia blitt sterkere påvirket av veksten i Kina. Økt handel med Kina har ført til nye muligheter, men samtidig har Kinas lave lønnsnivå ført til tøff konkurranse. Videre har økt etterspørsel fra Kina drevet prisene på råvarer som olje og stål oppover.

Årsaken til at regjeringen i Kina i vår vedtok å iverksette tiltak som bremset den økonomiske veksten i landet, kan sies å være et tegn på en overoppheting i økonomien. En slik overoppheting kan føre til for sterk vekst i boligprisene og sterk inflasjon for øvrig. Innstramningene viste seg først å ha god effekt. Konsumprisene har fortsatt oppover (5 prosent hittil i år), men stigningstakten i bankutlån, industriproduksjonen og utenrikshandelen har begynt å avta. Det viktige spørsmålet nå er om Kina lykkes med å gjennomføre en ”myk landing” for økonomien, eller om innstramningene blir for kraftige og medfører en ”hard landing”.

Svakt konsum i USA

I løpet av sommeren har risikoen for en ”hard landing” økt ettersom veksten i USA var svak i andre kvartal. Det som bekymrer mest er at selve motoren i amerikansk økonomi, det private forbruket, har stoppet nesten helt opp. Økningen i andre kvartal var det svakeste siden 1995. Trolig er de stigende oljeprisene en viktig årsak.

Spørsmålet nå er om den svake utviklingen i andre kvartal var tilfeldig. Pessimistene argumenterer med at den amerikanske sparingen er for lav i USA, og at engangseffekten av lavere skatter og rekordlave renter nå har avtatt. Effekten av lavere konsum i USA vil bli stor for Asia, spesielt Kina, da en rekke foretak er avhengig av eksport til USA.

Vanskelig å finjustere veksten

Videre er det vanskelig for regjeringen i Kina å finjustere veksten. I 2003 ble den åpenbart for sterk, og landets import økte med 40 prosent. Nå er målet å stabilisere veksten, noe som blir en stor utfordring.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer