Kinas vekst løfter Japan

Investorer som lokkes av Kinafond kan investere indirekte via børsen i Tokyo. Japans eksport til Kina har økt med 40 prosent i 2003.

Jonas Lindmark 16.03.2004 | 16.04
Facebook Twitter LinkedIn
Aksjene i Tokyo har vist en sterk utvikling hittil i år. En oppgang på 5,3 prosent i japanske yen, kan blant annet tilskrives en svakere yen målt mot amerikanske dollar. Den siste tids forsvakning av japanske yen skyldes i første rekke støttekjøp av amerikanske dollar fra det japanske finansdepartementet.

Bevegelsene i valutakursen mot amerikanske dollar, har i løpet av høsten vært en kilde til uro i finansmarkedene. Siden august har yen styrket seg med 10 prosent mot amerikanske dollar. Først etter en rekke støttekjøp fra japanske myndigheter har japanske yen stabilisert seg på et lavere nivå mot dollaren (rundt 110). 100 er sannsynligvis et psykologisk nivå for børsen i Tokyo. Dersom dollaren faller under 100 yen frykter mange et børs ras, som igjen vil føre til svakere utsikter

for japanske banker.

Kilden til den sterke utviklingen for børsen i Japan er nok i første rekke den sterke BNP veksten i fjerde kvartal 2003. Spørsmålet nå er om veksten vil fortsette også i 2004.

All eksportvekst til Kina

Hittil er det først og fremst eksportindustrien som rapporterer om økt produksjon og stigende resultater. Mest dramatisk er økningen av eksporten til Kina, som i desember var over 40 prosent høyere enn samme måned i 2003.

Det interessante for investorene er at Kina og Japan kompletterer hverandre. Kina har overskudd på billig arbeidskraft, mens Japan har overskudd på kapitalintensiv industri (stålverk, kjemisk industri, maskinproduksjon og øvrig tung verkstedsindustri). Videre har japanske selskaper gjort store direkteinvesteringer i Kina og flyttet store deler av arbeidskraftintensiv produksjon dit. Dette betyr at fondssparere som ønsker å ta del i veksten i Kina, kan gjøre dette indirekte ved å investere på børsen i Tokyo.

Foruten drahjelp fra Kina og støttekjøp av dollar, som til sammen forbedrer eksporten kraftig, fortsetter Japan å ha ekstremt lave renter. Dette øker investeringslysten og forbruket der. Den siste statistikken viser da også økt tiltro hos husholdningene og bedriftene. Dette kommer ikke som noen overraskelse når mye tyder på bedre tider og arbeidsløsheten er avtagende.

Men det er fortsatt grunn til bekymring. Det langsiktige hatet mot Japans økonomi finnes fortsatt. Blant annet er en aldrende befolkning og avhengighet til vareeksport, som på sikt kommer til utkonkurreres av land som Kina, grunn til bekymring. Økonomiske reformer er fortsatt sterkt trengende i Japan.
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer