Positive tegn i Tokyo

Høyere økonomisk vekst, lavere arbeidsledighet og sterkere politisk støtte for økonomiske reformer taler for å investere i Japanfond nå. Den svake dollaren og misligholdte lån taler imidlertid i mot investeringer i Japan.

Jonas Lindmark 09.02.2004 | 14.40
Facebook Twitter LinkedIn
Børsen i Tokyo har de siste to årene utkonkurrert verdensindeksen. Også i januar utviklet MSCI Japan seg sterkere enn verdensindeksen MSCI World. Den økonomiske veksten i den japanske økonomien overgikk forventningene for 2003. BNP veksten ble 2.4 % i 2003, mot forhåndsestimater på 0.7%.

Fortsetter veksten?

Det viktigste spørsmålet nå er selvsagt om den økonomiske veksten vil fortsette videre. Med andre ord: er historiens svake periode i Japan endelig over? Etter tolv år med en serie av sammenhengende økonomisk nedgangstid (lavkonjunktur) og få tegn til vekst, er investorene i og utenfor Japan fortsatt skeptiske. Men det e

r positive signaler i de seneste statistiske nøkkeltallene.

Arbeidsledigheten falt til 4,9% i desember, ned fra 5,4% i mai. Den underliggende grunnen til mange av de økonomiske problemene i Japan, fallende priser(deflasjon) på varer og tjenester, er i ferd med å avta nå. Eksporten fra Japan var i desember 13 prosent høyere enn året før. I tillegg steg overskuddet på handelsbalansen med sterke 40 prosent.

Problemene i banksektoren avgjørende

En sterkere økonomi generelt løser imidlertid ikke hovedproblemet for den største sektoren på børsen, bankene. Verdien og volumet på de mange misligholdte lånene, som stammer fra boligboblen på 1980-tallet, er fortsatt uklar.

Investorene venter nå spent på dommen om hvor omfattende denne ”lånekrisen” har vært, og er, for økonomien.

Valutaproblematikk

En annen grunn til bekymring er bevegelsene i valutaen. Dette gjelder spesielt bevegelsen mellom japanske yen og amerikanske dollar. Dersom japanske yen bryter det viktige (og psykologiske) 100 nivået mot amerikanske dollar, kan japanske banker komme under press på børsene. Dette fordi en svakere dollar kan få enn negativ effekt på balansen til japanske banker.

Forventningene til at strukturelle reformer vil iverksettes, økte etter at statsminister Koizumi ble gjenvalgt i september for det Liberale Demokratiske Parti (LDP). Likevel gjenstår det å se om de mange nødvendige økonomiske reformene vil se dagens lys.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer