Tokyo best i juni

Både japanske aksjer og renter steg kraftig i juni. Men optimister som tror de nødvendige reformene begynner til høsten, har fortsatt en god kjøpsmulighet nå.

Jonas Lindmark 03.07.2003 | 15.26
Facebook Twitter LinkedIn
Tokyobørsen var den klart beste av de etablerte aksjemarkedene i verden i juni. Denne måneden klatret MSCI Japan med 7,4 prosent, mens verdensindeksen steg med 1,6 prosent (begge i amerikanske dollar). I tillegg til dette steg dollaren mot euroen i løpet av juni, så for en europeisk investor betyr dette en oppgang på omlag 11 prosent.

Samtidig har de japanske lange rentene steget sterkt i juni, hvilket kan tolkes som at forventningene til at myndighetene i landet finner en løsning på landets finansielle problemer har forsterket seg den siste tiden.

Det er imidlertid langt igjen til rentene i Japan når opp til nivået som vi finne

r i USA og Europa. Tokyobørsen er fortsatt nær det laveste nivået på 20 år, som ble nådd i april i år. Innhentingen i juni bør derfor tolkes som om at investorene har funnet noe lys i enden av tunnelen for Japan, snarere enn det finnes tydlige tegn på bedre tider. Vi skal ikke glemme at japanske aksjer fortsatt er blant taperne de siste tre, seks og 12 månedene.

Valg i september

Nå venter investorene spent på valget av ny partileder for regjeringspartiet LDP i september. For å beholde jobben kan statsminister Junichiro Koizumi tvinges til å inngå et kompromiss med LDP, som motarbeider reformer. Dette kan i så fall påvirke Tokyobørsen negativt. Men med tilstrekkelig støtte fra velgerne og en økende tro på at landet er inne i en krise, kan statsministeren sikre seg valget og en sterk posisjon. Dette kan bidra til å øke sjansen for at nødvendige reformer blir gjennomført.

Siden Koizumi ble valgt våren 2001, har han hele tiden argumentert for at Japan trenger økonomiske reformer. I løpet av hans første to år ved makten har fremgangen på dette punktet vært minimal. Men med en ny ledelse i sentralbanken, Bank of Japan, i mars og nasjonaliseringen av Resona, landets femte største bank, i mai er tegn på at forandringsvilje fortsatt finnes igjen. Flere økonomer mener at flere reformer er sterkt nødvening, men ventetiden på å få gjennomført disse har vært veldig lang.

For den videre utviklingen på Tokyobørsen er den politiske utviklingen avgjørende. Dagens aksjekurser, som altså fortsatt er meget nære sitt svakeste nivå på 20 år, viser at håpet om bedring fortsatt er tilstede blant investorene. Investorene som tror på at Koizumi vil klare å gjennomføre sine planlagte reformer, har dermed fortsatt en god kjøpsmulighet.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer