Tokyo i motsatt retning

Japan går sin egen vei i år. Markedet steg tidligere i år da de andre falt, og da verdens aksjer steg fra slutten av juli falt de japanske. Nye dårlige nyheter preger igjen den japanske stemningen.

Jonas Lindmark 19.09.2002 | 13.47
Facebook Twitter LinkedIn
Japanske aksjer fortsetter å gå sin egen vei. Verdensindeksen MSCI World traff årets laveste nivå den 23. juli, og har i løpet av måneden etter steget med 13%. Men i den samme måneden har MSCI Japan falt med 5% (begge målt i USD).

På den andre siden har MSCI Japan steget med 1% hittil i år, per 23 august, mens verdensmarkedet i snitt har falt 15%. Dette viser at aksjemarkedet i Tokyo, i langt større grad enn andre aksjemarkeder, er mer preget av lokale forhold og er mindre påvirket av utviklingen i USA.

I våres har japanske yen styrket seg betraktelig mot amerikanske dollar. Etter å ha ligget i intervallet mellom 127 og 135 yen p

er dollar, i de fem første månedene av 2002, har den japanske valutaen ligget under 121 yen siden slutten av juni. En fallende amerikansk dollar medfører mindre konkurransedyktighet for japanske eksportører. I tillegg fører det til at japanske aksjer er dyrere relativt til sine amerikanske konkurrenter. Men dette er gammelt nytt.

Stemning

Det er i større grad lokale nyheter, spesielt fra finanssektoren, som har skremt investorene i løpet av august. Eksempelvis har Financial Services Agency publisert statistikk som viser en at andelen missligholdte lån har økt med 22% til 52,4 trillioner yen. Grunnen til økningen er tøffere krav til lånetagerne. Disse strengere reglene har imidlertid kun blitt iverksatt mot større institusjonelle kunder, noe som kan bety at en ytterligere økning i missligholdte lån er sannsynlig.

Den politiske situasjonen er i tillegg mer avgjørende i Japan enn i andre aksjemarkeder. De planlagte finansielle reformene er fortsatt ikke gjennomført. Junichiro Koizumi, som har over ett år som statsminister bak seg, har ikke innfridd de løftene han lovet da han ble valgt som statsminister. På toppen av dette er det økende risiko for et amerikansk angrep på Irak, noe som sannsynligvis vil påvirke Japans tilbud av olje.

Utsikter

En betydelig mengde gode nyheter trengs nå for å få fart i det japanske aksjemarkedet. Men den ustabile politiske situasjonen og forsvakningen i landets finansielle system er fortsatt tilstede. Dette gjøre det lite sannsynlig at statsministeren kan oppfylle sine løfter.

Men kanskje kan den japanske solen stige snart. I det minste er en positiv overraskelse mer sannsynlig når det er ingen som forventer det.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer