Sitt der, ikke bare gjør noe

Store børsfall skaper store overskrifter og for de som leter etter tilbud er det slike dager verdt å følge med på. Men for flertallet bør man unngå å gjøre noe. Hvis man absolutt skal gjøre noe, gjør det motsatt av intuisjonen.

Thomas Furuseth 11.10.2018 | 9:31

Fryktoverskrifter og store markedsutslag må forventes fra tid til annen.

 

Det er nettopp det som er utfordringen for oss mennesker, vi tenderer til å se på status quo og ekstrapolere dagens informasjon fremover. Men det vil alltid komme uventede utfall og spenninger.

 

Som investor er det vanskelig å hele tiden ta hensyn til hva som skjer fra dag til dag, år til år og spesielt tiår fremover.

 

Når markedsuroen treffer, er det ekstra viktig å ta et pust i bakken og heve blikket. Panikk drar frem det verste i oss, våre umiddelbare reflekser er «fight - flight», men disse refleksene kan i verste fall gjøre utfallet verre.

 

  1. Sørg for å ha fornuftig fordeling mellom aksjer og renter
  2. Rebalanser jevnlig, så ikke aksjeandelen øker for mye
  3. Tenk gjennom markedssituasjoner på forhånd
  4. Ved store kurssvingninger, vurder rebalansering (da kjøper man det som faller)
  5. Planlegg når du skal ta ut pengene
  6. Når du nærmer deg uttak, sørg for at man gradvis reduserer aksjerisiko, det verste som kan skje er at man får markedsuro rett før man trenger pengene, fordi da har man ikke tid til å ri stormen av.
  7. Hvis man ikke klarer å være disiplinert, sørg for å ta hensyn til dette ved valg av spareform og aksjeandel.

 

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  er analytiker og redaktør på Morningstar.no. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.