Dystre klimameldinger fra Jeremy Grantham

Den legadariske investeringsstrategen fra GMO hadde lite oppløftende å komme med, men han satte en spesielt advarende finger mot fossile bransjer.

Thomas Furuseth 22.06.2018 | 11.11
Facebook Twitter LinkedIn

Artsmangfoldet er sterkt truet, insektene er på tilbakegang, jordsmonnet armes ut eller renner ut i havet, temperaturen stiger, yielden til jordbruket er avtagende (og kommer kanskje til å falle etter hvert som ugresset blir enda mer motstandsdyktig) det eneste positive i hans tale hos Morningstars investeringskonferanse i Chicago er at (mannens) fertilitet faller. Og det var delvis, i alle fall i den vestlige verden, sannsynligvis som et utslag av kjemikalier som omfavner oss.

Stranded assets, kapitalen er risikoutsatt

Skal man nå 2-gradersmålet må karbonutslippene ned. Og som Grantham sa i presentasjonen «The Race of Our Lives», så vil dette være smertefullt. Samtidig går teknologien svært raskt fremover, og kostnadsfallet i solenergi og vindkraft er så kraftig at de er lønnsomme uten subsidier i dag i flere områder. Kostnadsfallet ser heller ikke ut til å avta med det første, noe som gjør at man snart kan installere fornybar energi med batterikapasitet til en marginalkostnad som er lavere enn kull.

‘Stranded assets’ er en tankegang der det på ett eller annet sted i fremtiden ikke er lønnsomt å hente ut ressursene under bakken. Det er de dyreste prosjektene som ryker først, men samtidig så er det slik at dette er langsiktige betraktninger. Mye skal skje før det blir realitet, elektrifisering av det meste, hvor all vekst kommer fra fornybare, og dette er et massivt prosjekt.

Hvis man ikke lykkes, vil vi gå tom for ikke-fornybare kilder eller vi vil koke kloden, eller begge deler. Som Stephen Hawking sa, de som ikke tror på klimaforandringer som følge av oppbygning av karbon i atmosfæren bør ta en tur til naboplaneten Venus, en planet som har høyere temperaturer en Merkur (nærmest sola) med sine 462°C i gjennomsnitt grunnet atmosfæren består av 96,5 % CO2.

Avkastning i fornybart er usikkert, men bedre enn alternativet

Grantham var ikke sikker på at det ville være mer lønnsomt å investere i selskaper som lager infrastrukturen til fornybarrevolusjonen enn andre sektorer. Det er ikke alltid slik at det er produsentene som blir de store vinnerne, mulig det er noen andre (konsumentene?). Han var imidlertid klar på at han mente prospektene her var vesentlig bedre enn i fossile bransjer. På 5 års sikt er det vanskelig å si, men han mente 10-20 år frem i tid ville fornybarprosjektene virkelig begynne å ta fatt.

Det er mye som må investeres, og det er mange som forsøker å spenne bein på utviklingen, men, mente han, skal vi ha en planet å bo på, må vi få det til.

Enig eller ei, snart kan du følge med på karbonrisikoen

Morningstar har, i samarbeid med Sustainalytics, lansert måling av karbonrisiko for selskapene i et fonds portefølje. Sustainalytics vurderer 70 ulike punkter for å kunne si noe om selskapet er klart for et lavkarbonsamfunn. I tillegg, for å få lavkarbon-merke, må fondet ha under 7 % av porteføljen i fossile brennstoffer.

Disse vurderingene er allerede tilgjengelig i Morningstar Direct og på Morningstar.co.uk og kommer nå snart her på Morningstar.no. Da kan du se hvilke fond som har betegnelsen lavkarbon, og du kan selv vurdere om nettopp ditt fond er utsatt for finansielle risikofaktorer et lavkarbonsamfunn medfører.

Morningstar eier 40 % av Sustainalytics og er største enkeltstående aksjonær i selskapet.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer