Fokus på kombinasjonsfond

Det har vært sterkt vekst i kapital inn i kombinasjonsfond de siste årene, fond som Nordea-1 Stable Return har måttet stenge for nye investorer. 

Natalia Wolfstetter 06.12.2017 | 12:44

Morningstar Manager Research setter søkelyset på medaljører som er for salg i Europa (fokuset er på EUR- og GBP-baserte fond og dermed ikke alltid egnet for norske investorer, red.anm).

Kombinasjonsfond har vært blant de største mottakerne av innskudd fra investorer de siste 5 årene i Europa og Asia. Som et resultat av dette har det poppet opp nye fond og noen fond har sett kapitalen eksplodert (Nordea-1 Stable Return tok imot 10,4 milliarder euro i 2016, noe som er omtrent 102 milliarder kroner med dagens vekslingskurs, red.anm).

Vi mener det er viktig å overvåke de største fondenes størrelse og se hvordan forvalteren går frem for å forvalte kapasitetsbegrensninger. Dermed diskuterer vi om de største medaljørene slik som Nordea Stable Return, M&G Optimal Income, Carmignac Patrimoine og JPM Global Income er i ferd med å få utfordringer med størrelsen.

Videre har vi undersøkt hvordan fond som investerer i fond har investert kundenes penger. Vi ser blant annet på hvor stor grad av passive investeringer som finnes, om fondene foretrekker internt forvaltede midler i forhold til eksterne forvaltere. I tillegg ser vi på de ekstra kostnadene som finnes i fond med mange eksterne underfond gir bedre resultater for sluttinvestoren i britiske kombifond i forhold til interne fond av fond, fond av passive fond og direkteinvesterende kombinasjonsfond.

For å se hele analysen, vennligst klikk her (engelsk).

Om forfatteren

Natalia Wolfstetter  ist Director Fund Analysis bei Morningstar