De ti billigste aksjene i Morningstars amerikanske ‘Wide Moat Focus’ indeks

Morningstar produserer mange indekser, og har blant annet lansert «Open Indexes» prosjektet. 

Thomas Furuseth 26.01.2017 | 13.03 Karen Wallace
Facebook Twitter LinkedIn

Bakgrunn

Morningstar har siden tidlig på 2000-tallet analysert enkeltaksjer, og vi har gradvis økt dekningen, både gjennom oppkjøp og organisk vekst. Morningstar har en langsiktig tilnærming til investeringer, noe som reflekteres i både fondsanalysene og aksjeanalysene våre.

Det er dyrt å ha et team på over ca 200 aksje- og kredittanalytikere (Morningstar har også lisens til å sette kredittratinger i USA), slik at rapportene på nesten 1500 selskaper er først og fremst tilgjengelig via betalingsløsninger slik som Premium-konto på Morningstar.com, og i profesjonelle verktøy slik som Morningstar Select og Morningstar Direct. Vi drypper dog litt informasjon relevant for norske investorer her på Morningstar.no med jevne mellomrom.

Morningstars aksjeanalytikere benytter et rammeverk hvor man setter ‘virkelig verdi’ i forhold til selskapets vurderte evne til å generere kontantstrøm fremover. Alle fremadskuende estimater er per definisjon usikre. Analytikerne følger alle samme metode og samme rammeverk, noe som gjør at man kan aggregere data på en enklere måte, men også lage deriverte løsninger som kvantitative aksjeratinger ved å benytte et statistisk rammeverk som forsøker å etterligne aksjeanalytikernes vurderinger på et større aksjeunivers.

Analytikernes estimeringsperiode avhenger av flere faktorer, men generelt sett benyttes en rekke år fremover. En av disse vurderingene er økonomisk vollgrav (economic moat), et uttrykk som ble popularisert av Warren Buffett.

Han er blant annet blitt sitert på;

"I try to buy stock in businesses that are so wonderful that an idiot can run them. Because sooner or later, one will."

Økonomisk vollgrav er selskaper som har et bærekraftig konkurransefortrinn. Det kan være nettverkseffekter (kjøpere er på finn.no fordi selgere er der, og selgere er på finn.no fordi kjøperne er der), kostnadsfortrinn (f.eks. ved storskalafordeler), immaterielle eiendeler (patenter o.l.), byttekostnader (dyrt eller vanskelig å bytte leverandør), effektiv skala (man trenger ikke mange parallelle jernbanespor). Morningstars analytikere deler aksjene inn i ‘ingen’, ‘smal’ og ‘bred’ vollgrav. For mer informasjon se denne siden. 

Indeksen «Wide Moat Focus» krever at aksjene som inngår i denne har en ‘bred’ vollgrav og bare aksjene som har høyest rabatt til underliggende verdi blir tatt med i indeksen (aksjekurs/’virkelig verdi’). Indeksen blir rebalansert kvartalsvis og innholdet i dem kan byttes ut halvårlig.

Følgende 11 aksjer ble lagt til i desember:

WMFadditions 11917

Disse 11 aksjene ble tatt ut på grunn av økning i aksjekurs/’virkelig verdi’ eller av andre årsaker:

WMFdeletions 11917

Nedenfor ser du de ti billigste aksjene i indeksen slik det står per 13.1.2017. Median aksjekurs/virkelig verdi i indeksen var 0,87, mens hele dekningsuniverset hadde 1,03 i median.

WMFcheapeststocks 11917 

Klikk her for å se topp 25 aksjer i indeksen (lenke til Morningstar.com). Premium-medlemmer ser alle beholdningene.

Tabellene er sammenstilt av Karen Wallace. Innledningen er skrevet av Thomas Furuseth siden indeksene ikke er like kjente i våre markeder som i USA ble det fylt på med mer informasjon om bakgrunn og metode. Ratingen nederst til høyre blir oppdatert daglig som følge av kursutvikling og eventuelle endringer analytikerne gjør i fair value estimatet. 

Disclosure: Morningstar, Inc. licenses indexes to financial institutions as the tracking indexes for investable products, such as exchange-traded funds, sponsored by the financial institution. The license fee for such use is paid by the sponsoring financial institution based mainly on the total assets of the investable product. Please click here for a list of investable products that track or have tracked a Morningstar index. Neither Morningstar, Inc. nor its investment management division markets, sells, or makes any representations regarding the advisability of investing in any investable product that tracks a Morningstar index.

Karen Wallace does not own shares in any of the securities mentioned above. Find out about Morningstar's editorial policies.

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Biogen Inc193,18 USD-0,48Rating
Bristol-Myers Squibb Co48,99 USD-0,31Rating
CVS Health Corp68,50 USD-1,62Rating
Gilead Sciences Inc67,03 USD0,12Rating
McKesson Corp532,00 USD0,89Rating
Salesforce Inc276,68 USD1,05Rating
Stericycle Inc50,33 USD-1,20Rating
VF Corp12,95 USD1,25Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer