Vinnere og tapere blant nye fond

Hvorfor noen fond oppnår suksess, mens andre feiler. 

Thomas Furuseth 14.08.2016 | 14.32
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar har gjennomført en global studie av lansering av nye fond. Nye fond mottar svært mye kapital, blant annet ble det tilført USD 516,4 milliarder i ny kapital blant tre aktivaklasser som vi ser på her (aksjefond, obligasjoner/rentefond og kombinasjonsfond). Av dette ble USD 379 milliarder (73 %) satt inn i fond med mindre enn 12 måneders historikk. Selv når industrien som helhet opplever uttrekk fra fond, så mottar nye fond friske penger. Eksempelvis tok nye fond inn 316 milliarder dollar i frisk kapital i 2014, mens de eldre fondene mistet 526 milliarder i samme periode. Innskuddene i nye fond er for store til å ignoreres. Vi er spesielt bekymret rundt investoroppførsel når de investerer i uprøvde produkter.

Morningstar har sett på 57 000 fond som ble lansert globalt i perioden mellom 2005 og frem til 2015. Vi kan ikke se at mange studier i samme skala har forsøkt å påvise hva som gjør at noen fond oppnår suksess, mens andre feiler.

Ingen nedside til rapportering av porteføljer

Ved å tilgjengeliggjøre porteføljer ofte, får fondene mer innskudd og, noe som overrasket oss, oppnår disse fondene høyere risikojusterte resultater fremover. Vi fant at investorer satte pris på både første portefølje, samt at de la vekt på påfølgende rapportering. Selv om vi ikke forventet at god rapportering av portefølje samvarierte med høyere risikojustert avkastning, så tror vi ikke sammenhengen er tilfeldig. Vi mener de underliggende årsakene for å tilby høyfrekvent porteføljedata og bedre avkastning kan henge sammen ved at de indikerer høy-kvalitetsstrategi, høyere selvtillit hos forvalterne, et selskap med gode rutiner for å ivareta andelseiere og en fornuftig investeringsprosess. Effektene er vedvarende og betydelige for både aksje, rente og kombinasjonsfond.

Forvaltere som eier eget fond gjør det bedre

Forvaltere som eier andeler i sitt eget fond er et utmerket signal for investorer. Data fra vår studie indikerer at porteføljeforvaltere som har egeninteresse som samsvarer med investors forvalter fond med bedre kvaliteter. Et typisk aksjefond har i snitt 5,5 % høyere risikojustert avkastning, og mottar mer innskudd. Et stort antall fond har ikke rapportert inn tall for forvalters investering i eget fond. Ved å unnlate å gjøre det, så sender de et signal at forvalternes interesser ikke er i samsvar med sluttinvestorer, og at de ikke er villig til å rapportere dette, selv om kostnadene er minimale. Når det er sagt så er vi usikre på om en enkel utøvelse av forvalteres innskudd alltid er relevant, spesielt gjelder det hvis innskudd blir gjort av markedsføringshensyn. Vi håper at fortsatt innsamling fremover kan gi ny informasjon, blant annet ved å se på nivået av eierskap og resultatene.

Nye fond med forvaltere som har CFA

Investorer ser etter forvaltere som har utdanning og evner, og en profesjonell utmerkelse som CFA (Certified Financial Analyst). Investorer har ikke perfekt kunnskap om forvalterens kvaliteter, så de bruker sannsynligvis profesjonelle grader som en tilnærming for å finne ut av forvalterens egenskaper. Selv om vi bare så på CFA, tror vi at at andre titler (PhD etc) også kan gå i samme retning. I alle fall, fond som har forvaltere som har en eller flere profesjonelle titler opplever større innskudd og høyere risikojustert avkastning.

Kvinnelige forvaltere tenderer til å generere mer innskudd

Morningstar har gjort studier i USA som viser at kvinner tenderer til å være underrepresentert innenfor forvaltningsvirksomhet. Vi antar derfor at de kvinnene som har kommet opp og frem har kjempet og derfor er bedre enn den gjennomsnittlige mann. Vi ser derimot mer blandede resultater på stjernerating frem i tid blant nye fond.

Høye avgifter skader innskudd og fremtidig avkastning

Avgiftene er en av de mest konsistente drivere av både innskudd av kapital og fremtidige resultater. Høye avgifter gir lavere innskudd og lavere avkastning for alle aktivaklasser for nye fond, men størrelsene for innskudd er mindre enn ventet. Som forventet er høye avgifter en viktig faktor for fremtidig stjernerating, kategoriens dyreste fond kan tape 3 % i risikojustert avkastning sammenlignet med den billigste. Resultatene er konsistente med tidligere undersøkelser. Det er derfor det er underlig at avgifter bare er på 9. plass over viktigste drivere for innskudd i nye fond.

Investorer legger dermed mer vekt på andre faktorer i stedet for avgifter, når de bestemmer seg for hvilket nytt fond de velger.

Dekning av nye fond av Morningstar analytiker gir høyere innskudd og bedre resultater

Morningstars analytikere evner å finne dyktige nye fond, og investorer følger med. Fond som Morningstar dekker generer høyere risikojustert avkastning. Effekten akkumuleres over tid, og desto tidligere en analytiker dekker fondet, desto mer tid har investoren til å fordøye informasjonen og ta beslutning.

En alternativ forklaring kan være at Morningstar velger å dekke fond som allerede forvaltes av oppdagede forvaltere. Vi kan ikke utelukke motsatt kausalitet, men vi legger merke til at når Morningstars analytikere dekker et nytt fond så oppnår fondet også bedre resultater.

Selskapene risikerer å kannibalisere egne produkter

Kannibaliseringseffekten er blant de mest signifikante effektene for innskudd i nye fond. Vi er ikke overrasket over resultatene. Fondene må konkurrere om interne ressurser, og hvis ressursene blir spredt for tynt er det ikke bra for selskapene på per-fond basis. Selskapene med gode rutiner for å ta vare på investorer lanserer fond i en forsiktig og nøktern fremferd og dumper ikke nye fond etter fond ut i markedet.

Monopollignende kategorier har høye barrierer

I kategorier hvor noen fond dominerer med aktiva er det vanskelig for nye fond å penetrere markedet. Undersøkelsen viser at nye lanseringer innenfor disse kategoriene sliter med å få etablert størrelse i fondet. Dette gjelder spesielt i smalt orienterte fond som domineres av lokale aktører.

Allerede store forvaltere har en fordel

Vi finner ett unntak til regelen om vanskelig penetrering i monopollignende kategorier, og det er hvis forvalteren allerede er monopolisten. Det er selskaper som allerede har distribusjonsfortrinn gjennom skala, ekspertise, kanaltilgang, eksisterende distributørforhold, plattform-prioritet, eller mest sannsynlig en kombinasjon av disse faktorene.

Overordnet så ser vi at markedsledere i aksjefond og kombinasjonsfond oppnår massive fordeler ved å lansere nye fond i kategorier hvor de allerede har overtaket.

Fondsstruktur og egenskaper

Investorer tenderer til å foretrekke nye indeksfond over nye aktive fond. Fond av fond starter med store innskudd, men så avtar ekstrainnskuddene. I samme moment har også sosialt ansvarlige fond mottatt høyere innskudd for nye aksjefond og nye rentefond. De nye sosialt ansvarlige fondene har derimot tapt 3,35 % risikojustert avkastning i forhold til ikke-sosialt ansvarlige fond gjennom perioden det her er sett på. Interessant nok har nye indeksfond også mindreavkastning, noe som tilsier at de nye aktive fondene har gjort det bedre enn indeksfondene.

Stiltilt

Her finner vi de mest skuffende resultatene i studien, fordi investorer gjør dårlige stilvalg. Disse valgene gjør at forvalterne også får en underliggende interessekonflikt. Investorer velger strategier som har gjort det godt historisk, mens bevisene foreslår at det motsatte er det beste. Dermed er forvalterne i en kinkig situasjon, skal de lansere nye fond som ikke er sexy for investorene nå, men som vil gi bedre resultater fremover? Eller skal de lansere nye fond som investorer vil ha, men som kan gi dårlige resultater fremover? Hvis det ultimate målet er å samle forvaltningskapital, blir forvaltningsselskapene nødt til å velge mellom å spille langsiktig spill, eller kortsiktig.

 

Sammenlagt

Investorer spør i bunn og grunn «kan jeg stole på denne forvalteren?» Det later til at selskapets rykte spiller en rolle, samt akkrediteringer til forvalterne, samt at forvalterne putter pengene sammen med investorer i fondet. Investorer er også hungrige etter informasjon om deres nye fond.

Den gode nyheten for investorer er at stort sett har deres preferanser gitt bedre resultater. Det største unntaket er stiltilt, der investorer stort sett investerer i det motsatte av det som gir best resultater.

Dette er et sammendrag av en rapport som er på 43 sider. Du kan lese hele her. 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer