Utsikt for aksjemarkedet; aksjer ser mer attraktive ut

Noen av fryktindikatorene er overvurdert, noe som gir attraktiv verdsettelse i finans og syklisk konsum. 

Elizabeth Collins, CFA 01.04.2016 | 11.32
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar estimerer at markedet som helhet er noe undervurdert, denne vurderingen baseres på ‘fair value’ estimat av rundt regnet 1500 selskaper som Morningstar dekker globalt. Det er dog større forskjeller innad i sektorene. For eksempel ser finans, syklisk konsum og helsevern mest undervurdert, mens materialer er vår eneste overprisede sektor.
Bekymringer rundt oljeprisen skader finanssektoren, mens vårt divergerende syn på veien fremover for Kinas investeringsdrevne vekst og forbruksorientering, slår ut i vårt syn på materialer og syklisk konsum fremover.

Finanssektoren er sektoren som er mest underpriset relativt i forhold til vårt estimat av selskapenes underliggende verdier, med en markedsverdivektet pris/fair value på 0,78. Investorer har grunn til å være skeptiske til energirelaterte kredittap, det lave rentenivået og muligheten for interbank smitte, synes vi at størrelsen på tapene som er priset inn er for høye. Derfor finner vi mange selskaper med attraktiv verdsettelse i dag. Vi mener mesteparten av bankenes eksponering mot energisektoren er håndterbart. Vi mener også at frykten for motpartsrisiko og derivateksponeringen er overdrevet. Nettoeksponering mot individuelle aktivaklasser, eventer, og motparter er relativt håndterbart, spesielt innenfor rentedelen, noe som er den største eksponeringen for bankene.

Det betyr riktignok ikke at det ikke vil bli et smertefullt år for bankenes fortjeneste. Netto rentemargin vil sannsynligvis fortsette å være presset. Kredittkvaliteten vil sannsynligvis bli svakere. Og svake aksjemarkeder vil være dårlige nyheter for kapitalmarkedsavdelingene og formuesforvaltningsenhetene. Men, for oss ser det ut til at bankinvestorer allerede har tatt ut de dårlige nyhetene i prisingen av bankene. For eksempel har Citigroups aksjekurs blitt hardt rammet på grunn av frykt for dens vekstmarkedseksponering, mens vi mener at fremtiden faktisk ser lysere ut for Citigroup. Selskapet kan ta tap på 36 % av hele dets EM-eksponering (noe som er i den høye enden historisk sett for EM-tap) og fortsatt opprettholde dets nåværende 12 % tier 1 egenkapitalandel.

Materialer er den sektoren vi ser på som mest overpriset, målt på vårt estimat av underliggende verdi, med en markedsverdivektet pris/fair value på 1,13. Selv om sektoren har blitt hardt straffet med en stor andel volatilitet og bekymringer rundt nedkjøling i Kinas investeringer i kapitalvarer og infrastruktur, så tror vi at det er mer nedside for viktige verdidrivere slik som prisen på jernmalm, metallurgisk kull, og kobber. Vårt negative syn hviler på antagelsen om at kinesisk ståletterspørsel vil falle til 648 millioner tonn frem til 2025, ned fra toppen på 765 millioner tonn stål i 2013, på grunn av en saktere urbaniseringstakt og absorpsjon av ledig eiendomstilbud. Videre vil høyere tilbud av skrapmetall redusere etterspørsel etter viktige stålkomponenter, som jernmalm og kull. Vi forventer også at Kinas kobberetterspørsel vil møte skuffelser, der 2015 vil oppleves som en midlertidig topp på mellomlang sikt, ettersom etterspørsel fra anleggsbransjen svekkes og etterspørsel fra kraftsektoren flyttes mot aluminium.

På motsatt side mener vi Kina-relaterte bekymringer faktisk er overdrevet i syklisk konsum-sektoren. Her har vi en markedsverdivektet pris/fair value på 0,89, noe som gjør den til den nest mest attraktive sektoren etter finans. Selv om vi er negative til prospektene for vekst innenfor Kinas investeringer i kapitalvarer og infrastruktur, samt Kinas overordnede BNP-vekst, så ser vi at innenlandsk konsum kan fortsatt vokse opptil tosifret vekst neste 5 år. Med dette bakteppet er vi positive til Kinas vekst i bilsalg, og antar at registering av lette kjøretøy vil vokse til 23,7 millioner i 2020, fra et estimat på 20,5 millioner i 2015. Fiat Chrysler er en av de mest attraktivt prisede aksjene i konsum-sektoren. På tross av selskapets sene ankomst til Kina, kan Jeeps gjenkomst gi Fiat vekstpotensial. Wynn Resorts er også godt posisjonert for det langsiktige vekstpotensialet vi ser i Macau-regionen. 

Artikkel opprinnelig publisert på Morningstar.com, Morningstar Select og Morningstar Direct 28.3.2016. 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Anglo American PLC2 105,50 GBX-2,52Rating
Citigroup Inc60,95 USD3,06Rating
Southern Copper Corp111,58 USD-1,63
Stellantis NV24,58 USD1,91Rating
Teck Resources Ltd Class B45,86 USD-2,69Rating
Vale SA ADR12,20 USD0,16Rating
Wynn Resorts Ltd97,48 USD2,62Rating

Om forfatteren

Elizabeth Collins, CFA  Elizabeth Collins, CFA, is an associate director of equity research with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer