Svakt nitrogenmarked tynger Yaras resultater

Vi trimmer vårt fair value estimat.

Jeffrey Stafford, CFA 15.02.2016 | 9.27
Facebook Twitter LinkedIn

Svakhetene i Yara Internationals resultater bestod av både eksterne og interne faktorer i fjerde kvartal. Eksterne faktorer består av lavere nitrogenpriser, grunnet høyt tilbud og lavere marginalkostnader. Internt har selskapet hatt signifikant nedetid på flere fabrikker i kvartalet og ledelsen karakteriserer operasjonelle resultater som «utilfredsstillende». Vi har trimmet vårt fair value estimat fra NOK 390 til NOK 370 per aksje. Vår no-moat rating er intakt.

Globale nitrogenpriser har blitt rammet av høy eksport fra Kina og nedadgående kostnader for marginale produsenter i Kina. Lavere kullpriser og svak yuan har bidratt til prispresset. Grunnet problemene med kinesisk overtilbud har markedsaktører, inklusiv Yara, estimert at ureaprisene (et nitrogenbasert produkt) har falt under marginalkostnaden i Kina. Yara tok nedskrivninger på to av sine mindre fabrikker hvor lønnsomheten har blitt påvirket av lave priser. Gitt at Yara har en relativt høy kostnadsbase, er vi ikke overrasket over nedskrivningene hos Yara. På selskapsnivå har Yaras bruttooverskudd falt med 10 % sammenlignet med fjerdekvartal 2014.

Justert for oppkjøp var Yaras gjødselsproduksjon 9 % lavere enn i forhold til samme periode i fjor. Svakt volum reflekterer ikke bare negative pristrender, hvor bønder venter på lavere priser, men også forlengede snuoperasjoner i Italia og Canada. Ledelsen estimerer at ikke-planlagt stans og vedlikehold gjorde at ammoniakkproduksjonen ble 4 % lavere i forhold til i året før. Vi forventer at selskapet vil rette opp i produksjonsutfordringene og vi forventer at nedadgående gjødselpriser vil bli understøttet når våren setter inn på den nordlige halvkulen.

Analytikernotatet ble først publisert på Morningstar Select 12.2.2016.

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Yara International ASA334,70 NOK-1,50

Om forfatteren

Jeffrey Stafford, CFA  Jeffrey Stafford, CFA, is an equity analyst for Morningstar, covering agriculture and chemical companies.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer