Energi: Smerten vedvarer ettersom OPEC nekter å være reddende engel.

Den pågående overfloden av råoljetilbudet holder prisene nede og det tar flere kvartaler før det finnes en løsning. 

David Meats 13.01.2016 | 16.13
Facebook Twitter LinkedIn

Utfordringen i dagens marked er at det produseres mer olje enn markedet trenger. Men Morningstar mener at råoljeprisene er langt under det som kreves for å bidra til de investeringer som trengs for å møte etterspørsel fra 2017 og utover, og vår langsiktige prisestimat per fat er fortsatt $70 for Brent og $64 for West Texas Intermediate (WTI).

Langsiktig oljepris er en ting, men det kan bli svært stygt i mellomtiden. OPEC skremte markedene desember 2015 ved at de ikke viste noen villighet til å kutte i produksjonen i et forsøk på å forsvare oljeprisen, på tross av at svakere medlemsstater (som Venezuela) rammes på grunn av lavere oljeinntekter.

Som følge av lav oljepris vil oppstrømsinvesteringer (utforskning og produksjon) i USA vil falle skarpt i 2016, på andre året på rad, ettersom produsentene strever med å balansere budsjetter og kontantstrøm. Reduserte investeringer vil medføre større nedgang i produksjonen, og, selv om det ikke skjer over natten, så vil dette bidra til å balansere markedet. En skarp innskrenkning i oljerelatert boring kan også redusere veksten i amerikansk produksjon av naturgass på kort sikt. Men store lavkostnadsfelter som Marcellus og Utica peker derimot på fortsatt vekst frem til slutten av tiåret og muligens utover dette også.

Vedvarende høyt tilbud av naturgass holder prisene lave i USA, men på lang sikt forventer vi lettelser fra industrien, og fra økt eksport via flytende naturgass. Vårt prisestimat på midtsyklus naturgass i USA er uendret på $4 per tusen kubikkfot.

Det mest pressende spørsmålet for energiinvestorer: Hvor lang tid vil det ta før industrien å jobbe seg gjennom mertilbudet og rebalansere seg selv? Dessverre er svaret; ikke på en god stund enda.

Den nåværende ubalansen gjør at tilbudet er to år foran etterspørselen. Nedgang i amerikansk oljeproduksjon de neste kvartalene vil hjelpe til med å redusere overkapasiteten, men det kan ikke (etter vårt syn) alene fikse de nåværende globale ubalansene i oljemarkedet.

For at markedet skal nå noe som ligner på normalt før 2017, og med sannsynlig påvirkning på oljeprisene, trenger det å skje en eller flere av følgende hendelser å inntreffe: Saudi Arabia reverserer sin stanse fra «oppretthold markedsandel til enhver pris» og kutter produksjonen, global etterspørsel overrasker på oppsiden fra nåværende forventninger om 95 millioner fat per dag i 2016 og 96 millioner fat per dag i 2017, eller en geopolitisk hendelse inntreffer (for eksempel politisk uro i noen av oljeeksporterende landene). Uten at en av disse hendelsene inntreffer, vil «lavere for lenger» se ut til å bli et uunngåelig spor for industrien. 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

David Meats  er senior aksjeanalytiker hos Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer