SEBs driftsresultat faller 19%

SEB rapporterte driftsresultat på 4,3 milliarder SEK, ned 19 % fra samme kvartal i fjor, grunnet bankens sensitivitet til vanskelig marked for investeringsbanken.

Sebastien Pigeon 22.10.2015 | 16.02
Facebook Twitter LinkedIn

Vanlige banktjenester var også rammet grunnet negativ svensk interbankrente på 27 basispunkter per slutten av september 2015. Fjerdekvartalstallene burde vise en forbedring, ettersom den svenske referanserenten har bedret seg med 4 basispunkter så langt i kvartalet. Kvartalstallene får ikke konsekvenser for vår 'Fair Value' estimat på SEK 78, ettersom vi allerede har normalisert påvirkningen av negative renter og de nåværende utfordringene for investeringsbanken for vår estimeringsperiode. 

Netto renteinntekt falt med 9 % til SEK 4,7 milliarder, ettersom høyere lånevolum ikke klart å utligne nedgangen i innskuddsrente grunnet lavere rentenivå. Inntekt fra utlån vokste med 7,4 % til 4,4 milliarder ettersom SEB forsøkte å kompansere for lavere renter ved å øke utlånsvolumet, men dette ble mer enn utlignet av nedgang i inntektene fra innskudd til SEK 0,2 milliarder, fra 0,6 milliarder. 

Nettoavgifter og kommisjoner falt med 2 % takket være lavere utlåns- og rådgivningsavgifter grunnet redusert aktivitet i investeringsbankene i Sverige, fra 425 milliarder til 250 milliarder SEK i kvartalet. 

SEB tok, derimot, mulighetene som dukket opp i september og inntektsførte finansinntekter på SEK 928 millioner, en økning på 29 %. Etterspørselen etter finansielle produkter, inkludert sikring og risikostyring var spesielt livlige. Vi forventer ikke at denne etterspørselen vil vedvare, siden volatilitet tenderer til å komme plutselig og deretter avta.

Operasjonelle kostnader forble på 5,5 milliarder SEK, en nedgang på 1 %. Kredittap ble forbedret i dette kvartalet, og viste en nedgang til 7 basispunkter versus 13 basispunkter. 

Tier 1 egenkapitalandelen i SEB økte med 60 basispunkter gjennom kvartalet og nådde 17,8 %. Banken har dermed oppfylt minstekravet på 15,4 % som påkrevd av myndighetene under "Supervisory Review and Evaluation Process". Som med Nordea og Svenska Handelsbanken, forventer vi her at banken vil fortsette å bygge opp kjernekapital ettersom det forventes økt regulatorisk press for å økte risikovektene. Vi kan også se en inkrementell risiko fra strengere utregning av interne risikobaserte modeller fra det nasjonale finanstilsynet. 

Analytikernotat først publisert 21.10.2015 på Morningstar Select. Notatet ble opprinnelig skrevet på engelsk. 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Skandinaviska Enskilda Banken AB Class A145,25 SEK-0,07Rating
Skandinaviska Enskilda Banken AB Class C149,40 SEK0,54

Om forfatteren

Sebastien Pigeon  er aksjeanalytiker hos Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer