Kvinner, dere bør spare!

Det er ingen grunn til at dere ikke skal spare like mye som menn i fondsmarkedet, tvert i mot bør dere spare mer enn menn. 

Thomas Furuseth 04.05.2015 | 8.38
Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirfondenes Forening, interesseorganisasjonen for fondsbransjen, gjennomfører periodevis en spareundersøkelse som viser at det er færre kvinner som sparer i fond samtidig som de sparer mindre i hver spareavtale. Ikke nok med det, forskjellene har økt, det vil si at flere menn sparer og de sparer mer fremover.

Kvinnenes dilemma

Utfordringen for dere kvinner er at dere tenderer til å gifte dere med eldre menn (i snitt 3,5 år eldre i følge SSB), og dere lever 4,5 år lenger enn oss menn. I tillegg vet vi at kvinner oftere enn menn arbeider deltid og dermed muligens får lavere pensjon blant annet. Når vi legger til en relativt stor sannsynlighet for skilsmisse til denne statistikken, så er det flest muligheter for at det er kvinnen som sitter igjen med svarteper økonomisk sett.

Kvinnen bør ta ansvar

Det ligger i kvinnens egeninteresse å ta ansvar i privatøkonomien. Det er bare paret selv som vet hvordan det ligger an og grunnet demografien bør kvinnen bli ekstra interessert i privatøkonomien og sørge for at det blir en inntektsutjevning internt i husholdningen dersom det er behov for det. Spesielt gjelder det hvis paret avtaler at kvinnen skal jobbe mindre, holde igjen på karriere osv, av hensyn til familien. Da bør det samtidig diskuteres hvordan det skal finansieres. Et eksempel er at det spares ekstra til kvinnen for å kompensere for bortfall av fremtidig pensjon og det bør gjøres i kvinnens eget navn og på eget initiativ og kontroll. 

«Men jeg vet så lite om slikt»

Studier rundt kjønnsmønster og handler i aksjer foreslår at kvinner faktisk gjør en bedre jobb enn menn i investeringer (Barber og Odean: Boys will be boys: Gender Overconfidence and Common Stock Investment). Feilen mange menn gjør er at de handler for mye og forskerne i artikkelen over hevder at det er fordi menn har for høy tiltro til sine egne evner. Denne tiltroen til egne evner gjør at menn handler mer og får dårligere avkastning enn kvinner. I så fall bør det være kvinnen som tar hovedansvar for forvaltning av sparepengene.

En utfordring kan være at kvinner er noe mer konservative også, man må være villig til å ta risiko for å oppnå bedre avkastning, samtidig skal man ikke sette privatøkonomien på spill. Med andre ord må man veie sparingen i forhold til egne preferanser og egen situasjon.

Gjør det enkelt

Det trenger ikke å være så vanskelig. Velg et kombinasjonsfond med passende fordeling mellom aksjer og renter, og spar hver måned. Pass på at kostnadene er fornuftige. Hvis du ikke finner riktig aktivafordeling kan du justere med sparing i bank eller et globalt aksjefond. Sørg for å spare uavhengig av utviklingen i markedet og «glem» pengene. Sjekk periodevis at du er på rett vei til målet og la tiden gjøre resten. Hvis det er noe som endrer seg, så må en gjøre nye vurderinger og se om det er elementer som bør endres. 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer