Hvordan vil Warren Buffett at hans arv skal forvaltes?

Warren Buffett går for å være en av verdens beste investorer, men pengene han etterlater seg vil han at skal forvaltes helt annerledes. 

Thomas Furuseth 15.06.2015 | 8:28

Warren Buffett er en mann som blir lagt merke til og hans yttringer blir kommentert vidt og bredt. I slutten av februar skrev Fortune om investorens siste brev til aksjonærene i Berkshire Hathaway.

Norske medier har allerede nevnt hvordan investoren forteller om sine relativt grunnleggende prinsipper for investeringer. Buffett er en «verdiinvestor» og han spiller med sine odds. Som eksempel bruker han en gård og en bygning i NYC. Felles for dem var hvilken direkteavkastning han forventet på investeringen. For begge ventet han rundt 10 % årlig avkastning/utbytte. I tillegg forventet han økt produktivitet på gården, samt høyere leiepriser på sikt i bygningen i NYC. Dyktig investor som Buffett er, har han is i magen og tålmodighet. Hans perspektiv er evigheten, derfor selger han ikke i år som 2008, men har heller da tørt krutt som han setter i arbeid.

Det meste av hans formue (aksjene i Berkshire Hathaway) blir gitt til veldedige formål, mens de verdiene som skal gå i arv har Buffett et veldig enkel strategiråd; kortsiktige statsobligasjoner (10 % av porteføljen) og ett lavkostnads indeksfond (i dette tilfellet Vanguard S&P 500, 90 % av porteføljen). Enklere kan det nesten ikke bli.

Med egne ord skriver Buffett;

«I believe the trust's long-term results from this policy will be superior to those attained by most investors -- whether pension funds, institutions, or individuals -- who employ high-fee managers.”

Strategien er så forskjellig det går an å få det fra den han selv gjennomfører i Berkshire Hathaway. For investorer der ute som søker å følge Buffetts råd, så kan det være greit å tenke over at han har en del mer aktiva enn de fleste av oss og at en aksjeandel på 90 % i de fleste tilfeller vil være for høyt.

Les også «De viktigste sparevalgene» 

Om forfatteren Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  er analytiker og redaktør på Morningstar.no