7 måter å bli fattig

Feilgrepene som kan gjøre deg fattig, men bevisstgjøring kan hjelpe deg å unngå å gjøre dem. Men det er kun gjennom handling at det monner. 

Thomas Furuseth 20.04.2015 | 8.25
Facebook Twitter LinkedIn

Investeringer trenger ikke å gjøres veldig komplisert, du kan investere i et godt diversifisert kombinasjonsfond med en fornuftig prislapp og spare det man kan fremover. Men det er mange måter man kan havne i uføre på når du investerer og ikke alle tenker over hvor stor risiko det er i visse transaksjoner.

Gjeld, belåning, gearing
Lån kan hjelpe deg med å få gjort det man skal, men det kommer med en kostnad; renten. Hvor høy renten blir, avhenger av risikoen utlåner tror det er i engasjementet. Usikrede lån har generelt høyere rente. Lån kan derimot bli et problem, for fattig og rik, når størrelsen på lånet blir for stort. I tillegg øker sensitiviteten for at egenkapitalen forsvinner. Anta man har 1 million, og låner 2 millioner for å investere i aksjer. Faller aksjene med 33 %, så er hele egenkapitalen utradert. Stiger aksjene med 33 %, så øker verdien på aksjene til nesten 4 millioner, noe som gir egenkapitalavkastning på 100 %. Belåningen virker som en vektstang, og tatt i det ekstreme kan det sette hele privatøkonomien i spill.

Mangel på diversifisering
Det mangler ikke på aksjetips som hevdes å være helt bombesikre vinnere. Plukker du én eller noen få aksjer vil du kunne oppleve at du går på en stor mine. Et eksempel, som også trakk ned visse aksjefond, var Clavis Pharma (siden byttet navn til Actavis) som først falt 90 %, så da kan man lure på om det er noen vits å selge? Eller kanskje du tenker opportunistisk og ønsker å kjøpe? Vel, aksjen falt nye 90 %. Hvis denne aksjen var hovedankeret i porteføljen, ville det vært katastrofalt. Fondene er lovpålagt risikospredning (selv om noen fond har unntak fra hovedregelen), maks andel av fondet som kan plasseres i en enkeltaksje er 10 %. Summen av investeringene mellom 5 og 10 % kan ikke overstige 40 %. Hvis forvalteren vil strekke strikken helt, så må de fortsatt ha 17 aksjer i porteføljen. Rent praktisk er det vanskelig å gå under 20, og det er mer vanlig å ha 30-40 posisjoner i et konsentrert fond, mens 100 poster er relativt normalt for globale aksjefond, og indeksfond som følger MSCI World har 1600. En godt diversifisert portefølje er vanskelig å få til for småsparere på egenhånd, men med fond blir enkelt.

Overdreven handel, dårlig timing og dårlig oppførsel
Problemet med overdreven handel er at det, for det første, drar kostnader, men man utsetter seg også for stor timingrisiko. Faren er at man løper rundt som hodeløs hane. Det største skrekkeksemplet på dette var Idar Vollvik, tidligere Chess-gründer, som sløste bort 2 milliarder (i følge ham selv). Også her var det sikkert en kombinasjon av flere forhold.
Dårlig timing er noe alle kan oppleve. Noen ganger kan det være vanskelig å unngå også, for eksempel hvis man blir nødt til å selge når aksjer er på billigsalg. Det man kan gjøre noe med, er å tenke gjennom inngangen til sparingen. Det er fullt mulig å spre sparingen over tid, eventuelt ha en mer moderat allokering som gjør at man er bedre diversifisert (man eier flere aktiva slik som renter og aksjer).

Hus og huskjøp
Eiendom står i en særstilling i Nordmenns finansielle sammensetning. Eiendom er ikke bare finansiell plassering, det er naturlig nok også stedet vi bor og oppholder oss. Det er litt merkelig at en av de viktigste beslutningene vi tar, boligkjøp, skal gjøres relativt raskt og der de fleste salg gjøres «som den står», og om selgeren ikke bevisst forsøker å lure kjøper, så er det kjøper som tar størst risiko for skjulte feil og mangler. Mange låner til langt opp på pipen, så hvis det avdekkes alvorlige feil på konstruksjon eller bad, kan det få alvorlige konsekvenser. Men det er kanskje det å strekke strikken for langt i forhold til privatøkonomien som står i en særstilling.

Kompleksitet
Kompleksitet i seg selv trenger ikke å være avgjørende faktor for utfallet, men det kan gjøre at investorer ikke bruker investeringen riktig eller har riktige forventninger. Hvis man kombinerer kompleksitet med belåning, mangel på diversifisering og mangel på åpenhet om hvordan det investeres kan man i verste fall investere i noe som man ikke forstår, betale for mye for noe man ikke trenger eller rett og slett blir lurt. Det var en del av disse komplekse strukturene som kollapset under finanskrisen, blant annet investeringene «Terra-kommunene» gjennomførte. Selv om man kan håpe at det er lenge til neste finanskrise, så er det helt klart en stor fordel å forstå hva man eier.

Overforbruk
Selv de med mye penger kan bruke så mye penger at det til slutt går tomt. Spesielt i perioder hvor det er tøft i markedet (og 2008/2009 var i en særstilling der) kan også velstående få problemer med likviditeten om dette ikke er gjennomtenkt forbruk.

Det finnes selvfølgelig mange måter å bli kvitt en formue på, de fleste på Luksusfellen går nok i den siste fellen. Det er lettere å miste en formue enn å opparbeide seg en. Når det er sagt, så er det fullt mulig, via god disiplin og forståelse, å ta vare på verdiene. Det trenger ikke være vanskelig en gang. 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer