Russland kan virke fristende

Russland kan skilte med store verdiendringer og ekstremt lav verdsettelse, men farer lurer. 

Thomas Furuseth 06.02.2015 | 15.03
Facebook Twitter LinkedIn

Russland skapte store overskrifter i 2014, først og fremst på grunn av annekteringen av Krim-halvøyen og spillet rundt Ukraina med de påfølgende vestlige sanksjonene. Slikt skaper nødvendigvis uro også i finansmarkedene, og kan gjøre det vanskeligere for enkeltselskaper å finne finansiering i internasjonale markeder

Det å kjøpe Russiske fond nå er en ganske stor motsyklisk investering som inneholder svært høy risiko. Selv risikovillige og kontrære Skagen har kuttet investeringer i landet, som følge av å ha tråkket på en politisk mine, eller kanskje mangler i den juridiske situasjonen i landet. Sistemas grunnlegger ble satt i husarrest og investorer fryktet for selskapets eierskap i Bashneft. Aksjekursen stupte. Men det var ikke bare Skagen som øynet Sistema, også Russlandsspesialisten East Capital hadde investert betydelig der og en annen Russlandsekspert, Prosperity som blant annet rådgir oljefondet, investerte direkte i Bashneft. Det vitner om at det ikke alltid er enkelt å investere i områder med unge kapitalmarkeder, selv for de mest erfarne investorer.

Russiske forbrukere og naturressurser

Russland er et fysisk stort land med mye naturressurser. Det kan være en god grunn til at vi nordmenn bør være litt ekstra skeptiske til investering i landet, vårt land er også belemret med en del flaks med olje- og gassressurser. Det gjør at Oslo Børs er tungt vektet nettopp på energisiden. Til dels delte vi skjebnen med Russland i fjor, et skarpt oljefall slår rett inn på inntektene.

Vi fikk valutaoverskrifter i Norge, men det blekner mot hva som skjedde med russiske rubler.

Indekser NOK/USD og RUB/USD

 

En halvering av prisen på Rubler i forhold til amerikanske dollar gjør umiddelbart at alle varer som blir prissatt i USD blir dyrere. I Norge fikk vi overskrifter fordi Apple var først ute med prisjusteringer, men vår prisstigning på utenlandske varer blekner mot når en ser på russiske rubler og hvilken effekt det har for forbrukerne. I et forsøk på å forsvare valutaen økte Russland renten fra 10,5 % til 17 %, noe som senere ble satt ned til 15 %. Nå er ikke russiske forbrukere veldig forgjeldet i forhold til vesten, men med et slikt rentenivå så er det mye som stopper opp.

Av den grunn er det ikke bare oljeselskapene som har fått en smekk i Russland, men også et relativt populært veddemål, nemlig russiske forbrukere. East Capital har lenge hatt nettopp dette temaet, og i fjor slo det veldig negativt ut.

God grunn til lav verdsettelse?

Baron Rothschild skal etter sigende ha sagt «kjøp når det er blod i gatene, selv om det er ditt eget». MSCI Russlands P/E er på 6,3 (fremadskuende) og utbytteavkastningen nesten latterlig i forhold til vestlige selskaper (men utbyttet kan kuttes grunnet situasjonen). Det er definitivt blod i investeringsgatene. Men på den andre siden så har man fått en øyevekker for noen av utfordringene i Russland. Telenor har kjempet flere ganger i rettssystemet for sine eierandeler i Vimpelcom. Det er ikke betryggende juridisk sikkerhet for eierskap av selskaper. Russland har ikke heller hatt helt godt forhold til kapitaleiere historisk. Samtidig lurer det spente forholdet mellom vesten og Russland som følge av Ukraina og fallet i oljeprisen. Dette er forhold som krever høy sikkerhetsmargin og høy risikopremie. Først og fremst må man sjekke om dine eksisterende fond har Russland i porteføljen, i så fall klarer man seg fint uten enda mer Russland. Dernest bør en sjekke hvor mye norske aksjer man har, har du, som mange andre, overvekt mot norske aksjer, så er det nok ikke mer energi i Russland som er tingen. Og du bør ha et godt sovehjerte, for det uventede kan være ventet i Russland, og det er definitivt blod i gatene, så det er ikke for alle og det bør kun investeres en veldig liten andel av porteføljen. 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Russian Prosperity Fund A94,04 USD-45,02
Telenor ASA125,90 NOK-1,02Rating
VEON Ltd ADR23,75 USD0,55

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer