Ti populære fond i 2014.

Disse ti fondene klikket vi flest ganger på i 2014.

Thomas Furuseth 06.01.2015 | 15.47
Facebook Twitter LinkedIn

Listen baserer seg på antall sidevisninger i 2014 på Morningstar.no. 

Nummer 10: DNB India Retail

Indiske aksjer gikk som en rakett i fjor og fondet, med en forvaltningskapital på i underkant av 1 milliard kroner, gav en avkastning på 74,8 % i 2014. For øvrig har fondet middelmådige langsiktige resultater sammenlignet med andre fond i kategorien. Fondets Morningstar Rating er for tiden 3 stjerner.

Nummer 9: Storebrand Vekst

Fondet, ledet av Andreas Lorentzen, har vunnet Morningstar Awards tidligere år, og har en relativt moderat forvaltningskapital på 650 millioner kroner. Lorentzen gjorde det spesielt skarpt i 2013, men fondet svinger mye fra år til år. I fjor ble det bom med en mindreavkastning på 6,7 prosentpoeng i forhold til fondsindeksen. Fondet har riktignok en ganske opportunistisk stil og kan ha til dels stor vekt i småselskaper.

Nummer 8: DNB Miljøinvest

Fondet har 4 stjerner og teamet bak har hatt gode resultater innenfor fornybar energi. I fjor endte fondet riktignok bak snittet i kategorien og bak kategoriindeksen (fondet benytter en annen indeks).

Nummer 7: East Capital Russland

Det har vært et røft marked i Russland, og East Capital Russland var ned 44 % i norske kroner i 2014. Fondet gjorde det mye dårligere enn både MSCI Russland og snittet i kategorien. Fjoråret var et av de svakeste for fondet i dets historie relativt til markedet og måtte se seg slått av 98 % av alle fondene i samme kategori. Fondet hadde blant annet en stor post i Sistema, som blant annet Kristoffer Stensrud i Skagen Kon-Tiki også hadde, og ble straffet av dette.

Nummer 6: Delphi Nordic

Med svært gode resultater i fjor og i 2013 har Øyvind Fjell virkelig hatt vind i seilene. Han har også en sammensetning som er svært forskjellig fra andre Norden-fond, med 2 ganger eksponeringen mot helsevern og null i energi, lite i materialer og finans, bør en forvente at fondet vil oppføre seg annerledes enn kategori også fremover. Delphi-metoden gjør riktignok at man kan forvente at fondet endrer retning relativt raskt hvis markedene endres. Fondet har drøy 2 milliarder i forvaltning og 5 stjerner.

Nummer 5: DNB Health Care

Bransjefondet DNB Health Care hadde et godt år i fjor, både absolutt og relativt. Fondet oppnådde 49,4 % avkastning og slo kategoriindeks og snittet i kategorien med henholdsvis 3,5 og 3,4 prosentpoeng. På lengre sikt har fondet riktignok en middels risikojustert avkastning i forhold til konkurrentene med sine 3 stjerner. Fondet har 1,2 milliarder kroner og relativt nylig byttet forvalter (2012).

Nummer 4: Skagen Global

Skagen Global er en av mammutene i norsk forvaltningbransje med 44 milliarder under forvaltning, og får naturlig nok mange klikk/visninger i løpet av et år. De fleste er nå kjent med at hovedforvalter Kristian Falnes gir seg rett etter nyttår og Knut Gezelius overtar roret. Fondet hadde en kurant avkastning frem til midten av året, men ble hengende langt etter siste halvdel av året da de ble straffet for Russland-eksponeringen.

Nummer 3: Skagen Kon-Tiki

I likhet med Skagen Global, hadde Skagen Kon-Tiki et kurant første halvår, men fikk en skikkelig smekk på lanken siste halvår hvor forvalterne satt med stor eksponering mot Sistema som falt som en stein ettersom gründeren ble satt i husarrest og investorer fryktet at Bashneft-eierskapet skulle nullstilles. Det var ikke eneste utfordring for forvalterne, men det var på langt nær den største hodepinen.

Nummer 2: DNB Global Indeks

Indeksfond med relativt lave kostnader. Fondets 5 stjerner viser hvor vanskelig det har vært for aktive forvaltere de siste årene. Det finnes andre og større indeksfond i Norge, men DNB er større forvalter for personkunder i Norge og det er nok derfor dette fondet blir klikket på oftere enn konkurrentenes indeksfond. Fondet har 3 milliarder under forvaltning.

Klikkvinner: DNB Nordic Technology

Fondet har en kapital på 3,5 milliarder og har gitt høy meravkastning i forhold til konkurrentene i Bransjefond – teknologi-kategorien. Fondet har en Morningstar Rating på 5 stjerner. Selv om fondet heter «Nordic Technology» så er 60 % av det investert i USA og relativt lite i Norden. Absoluttavkastningen i 2014 var svært god med sine 30 %, men relativt til konkurrentene hang forvalterne 3 prosentpoeng etter i fjor. Indeksen som Morningstar tildeler kategorien hadde enda høyere avkastning med 43,5 %, dog skal det sies at denne indeksen har 85 % i amerikanske selskaper.

God miks

Det er en god miks av forskjellige fond på toppen, men det er en lang hale. De ti mest klikkede fondene står for sammenlagt omtrent 10 % av sidevisningene for fondskortene. Det jeg legger merke til er at det er en del smale fond og sektorfond. Disse fondene gjør seg best i en veldiversifisert portefølje. Husk også at avkastningen i 2014 ikke nødvendigvis fortsetter i 2015, i verste fall (beste fall dersom fondet hadde dårlig avkastning i 2014) kan det motsatte skje, nemlig at det kommer en korreksjon. 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Delphi Nordic A49 380,47 NOK0,84Rating
DNB Global Indeks A651,57 NOK-0,07Rating
DNB Health Care A582,44 NOK0,02Rating
DNB Miljøinvest A1 519,36 NOK0,22Rating
DNB Teknologi A4 308,14 NOK-0,28Rating
SKAGEN Global A3 675,34 NOK0,06Rating
SKAGEN Kon-Tiki A1 170,09 NOK0,75Rating
Storebrand Vekst A418 353,54 NOK-0,04Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer