Vinner og taperaksjer hittil i år

Det er stort spenn mellom svake aksjer og de beste.

Thomas Furuseth 07.10.2014 | 15.40
Facebook Twitter LinkedIn

Før jeg går inn på sammenhenger må det gjøres klart at det benyttes likevektet avkastning. Mange av aksjene på Oslo Børs er så små og lite likvide at ingen normal investor ville vektet porteføljen slik. I tillegg kan visse gjennomsnitt bli påvirket av både ekstreme forskjeller i avkastning og et lavt antall aksjer i hver gruppe. Likevel så er det noen interessante sammenhenger. Hvis man benytter et vektet gjennomsnitt, så vil man naturlig nok gi større plass til de største selskapene på bekostning av de mindre.

For eksempel hvis man deler universet etter Morningstar Style Box, så ser vi at det er verdiselskapene (som det også er flest av for tiden) som henger etter, mens vekstselskapene gav høyest avkastning de første 9 månedene i 2014. Verdi gav i snitt -2,5 %, mens vekstselskapene gav +10,6.

Når vi ser på størrelse, så er det gjerne selskaper med stor eller mellomstor børsverdi som har gjort det bra, mens småselskapene har slitt. Det samme ser vi på Oslo Børs Hovedindeks (11 %) mot Oslo Børs Small Cap (4,1 %).

Størrelsesfaktoren gir en indikasjon på at investorer foretrekker trygghet i dette markedet. Når vi trekker ut Morningstars kvantitative aksjerating, så ser vi igjen at selskaper med moderat eller sterk finansiell helse har gitt god avkastning, mens selskapene med svak finansiell helse falt i gjennomsnitt 49 %. Blant småselskapene var det 12 selskaper som falt mer enn 50 % Omtrent halvparten av aksjene var i rødt og den andre halvparten i grønt for året.

Det er knapt noen hemmelighet nå at en rekke selskaper som er leverandører til energiselskapene har hatt en tung periode. Igjen så har tungvekterne gjort det greit, slik som Statoil, mens selskaper som Noreco og Seabird Exploration har slitt tungt. Også sektorene helsevern er forskjellene store mellom vinnere og tapere. De fleste børsnorterte norske selskapene innenfor helsesektoren er relativt små av størrelse, mot internasjonale giganter som Roche, GlaxoSmithKlein også videre.

Det meste som har med fisk å gjøre har steget godt hittil i år, det samme har finansselskaper og børsnotert eiendom. Innen materialer har tungvekterne Norsk Hydro og Yara, samt Borregaard og Byggma, slått an, mens gruveindustriselskaper som Northland Resources fortsatt ligger med brukket rygg.

Industrisektoren er en kombinasjon av flere typer selskaper, der mange av shippingselskapene har hatt en svært tung tid, mens blant annet AF Gruppen og Kongsberg Gruppen har gjort det bra.

Markedene fortsetter å være veldig selektivt, men det er også markedsspesifikke elementer som påvirker. Mange av sektorene på Oslo Børs er sykliske, og når det blir overkapasitet grunnet svak global vekst eller overetablering, vil det være konsekvenser og dette slår som oftest mest ut i de selskaper med svak finansiell stilling og høy gjeld. Denne gangen faller også oljeprisen, noe som selvfølgelig slår direkte inn på de integrerte oljeselskapene. Oljeselskapene var allerede i gang med kostnadskutt, noe som har senket leverandørindustrien. De selskapene som overlever den sykliske nedturen vil kunne bli store vinnere når markedet snur, men ingen vet når det skjer og det kan bli en stund til. Det kan være viktigere enn noen sinne å passe på at selskapet har en finansieringsstruktur som gjør at de overlever. 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
AF Gruppen ASA Class A135,00 NOK1,35
BlueNord ASA566,00 NOK-1,22
Borregaard ASA191,60 NOK0,10
Byggma ASA18,50 NOK0,00
Equinor ASA294,10 NOK-0,91Rating
Kongsberg Gruppen ASA761,00 NOK1,60
Norsk Hydro ASA67,94 NOK-2,50
SeaBird Exploration PLC4,34 NOK-0,12
Yara International ASA339,80 NOK0,12

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer