De mest populære aksjene på Morningstar.no

En av aksjene holdt igjen indeksene i fjor.

Thomas Furuseth 24.02.2014 | 13.57
Facebook Twitter LinkedIn

Selskepene som presenteres nedenfor er basert på hva dere som brukere på våre nettsider har klikket mest på gjennom siste periode. Lenke til hvert verdipapir finnes nede til høyre. 

REC Silicon                                                                              
REC ASA ble splittet i REC Silicon og REC Solar på høsten i 2013 som et ledd i en restrukturering for å holde selskapet stablet på bena i et vanskelig marked med sterk konkurranse og lave priser. REC Silicon er der vår analytiker, Stephen Simko, ser verdi i REC, og han mener at REC Solars integrerte solpanelproduksjonsfabrikk i Singapore inneholdt «ingen verdi». «Etter splitten av selskapet har «REC Silicon blitt det selskapet vi har snakket om i flere år, et som fokuserer på å produsere solar og elektronikk-kvalitets polysilikon (poly)». Simko har en Fair Value på REC Silicon på 3 kroner per aksje og aksjen steg 128 % i 2013.

Idex                                                                                                               Idex har foreløpig ikke tjent så store penger, men ettersom Apple har tatt fingeravtrykksteknologien i telefoner har selskaper som Idex skutt i været på forventningene fremover til teknologien og avkastningen til Idex var over 500 % i 2013. Oppturen har fortsatt frem til 20. februar 2014. Blant de fondene som eier Idex aksjer, har vi Delphi Norge, Storebrand Vekst og Delphi Nordic.

Telenor
Telenors vekst i Norge stagnerer, men vokser i flere markeder inkludert Asia, som vår analytiker Allan C. Nichols, sier er primærmoten for vekst. Mange europeiske telekom-operatører har ekspandert til markeder med tilsvarende kultur og geografisk lokalisering og har kun nettopp begynt å ekspandere i vekstmarkedene. Telenor på sin side har operert i vekstmarkedene i over ti år. De delene av virksomheten som er modne generer god kontantstrøm. Selv i Russland, hvor freden med hovedeieren av VimpleCom gjør at det kommer utbytte av god størrelse, har veksten nå avtatt. Den gode kontantstrømmen fra modne markeder gjør at Telenor kan fortsette sin ekspansjon i vekstmarkedene. Nichols har Fair Value på 149 kroner per aksje. Aksjen steg 32,8 % i 2013 og har vært flatt hittil i år (20. februar).

Kongsberg Automotive
Bildelsprodusenten Kongsberg Automotive handles til en P/E forward på 11 og genererer fri kontantstrøm. Topplinjeveksten har riktignok vært moderat, og litt negativ siste 3 år. Selskapet er avhengig av at konsumentene kjøper biler og med fortsatt svake (men noe bedrede) makrotall i Europa og globalt kan dette slå inn på KOA. Bilkjøp er syklisk og ved økonomisk uro noe av det første konsumentene strammer inn på. Aksjen steg 290 % i 2013 og har utviklet seg flatt hittil i år. Selv om selskapet er relativt lite, har det flere fond på eiersiden, blant annet Nordea SMB, Atlas Absolutt og DNB SMB som et lite eksempel.

DNB
Norges største bank og finanskonsern er inne i en periode med reduksjon av personal, marginene har kommet opp fra lave nivåer og utbytte senket for å bygge opp egenkapitalen for å etterkomme myndighetenes krav til mer solide banker. DNB blir regnet som en systemkritisk bank i Norge. Forward P/E er på 8,9, aksjen steg 56 % i 2013 og har vært svakt negativ hittil i år (20. februar). De øvrige nordiske bankene som Svenske Handelsbanken og Nordea handles rund våre analytikeres fair value, mens Danske Bank og SEB noe over.

Statoil
Vår analytiker, Allan Good, skriver blant annet at de siste årenes strategi med fokus på produksjonsvekst har vært vellykket, men at det har gått på bekostning av avkastningen. Derfor avskaffer Statoil produksjonsmålene for 2020, og prioriterer i stedet nye prosjekter med internavkastning på 24 % (IRR), sammenlignet med 16 % for eksisterende prosjekter. Statoil forventer fortsatt å vokse med 3 % til 2016, noe som er mer enn mange konkurrenter.  Good økte fair value estimatet til 152 NOK per aksje (fra 136) som følge av resultatene og nyhetene presentert av Statoil. Statoils aksje steg relativt beskjedent med 9,4 % i 2013, langt bak Hovedindeksens 23,6 %, men steg nye 9,6 % frem til 20. februar 2014.

 

Det er naturlig nok størst interesse for aksjer av hjemlig karakter, men du kan også benytte våre aksjesider til å finne ut mer om aksjer som noen av dine fond eier. Vi viser de ti største posisjonene til fond på våre websider. Det kan gi deg fundamental forståelse for hvordan fondet er skrudd sammen.

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
DNB Bank ASA211,20 NOK-0,05
Equinor ASA294,25 NOK-2,05Rating
IDEX Biometrics ASA1,92 NOK-6,51
Kongsberg Automotive Holdings ASA1,50 NOK-0,79
REC Silicon ASA10,79 NOK-0,83
Telenor ASA123,30 NOK1,31Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer