Blir fjorårets fondsvinnere årets tapere?

Kan du tjene på å kjøpe fjorårets fondsvinnere, eller hender det at fjorårets vinnere "rykker tilbake til start"?

Thomas Furuseth 28.01.2014 | 10.56
Facebook Twitter LinkedIn

KLP Fondsforvaltning har gjort undersøkelser om det er en sammenheng mellom fjorårets vinnere og fremtidig suksess. Det korte svaret er at det er mange tilfeldigheter. Desto kortere horisont man ser på, desto mer støy får en inn i avkastningstallene. Selv årlige tall vil kunne avhenge av flaksen til forvalter.

KLP sjekket flere scenarioer, men felles for dem alle var at de benyttet norske aksjefond som investerer i norske aksjer og de hadde lagt inn alle fond som forsvant i perioden 1995-2012. Gjennomsnittet av alle de overlevende fondene var betryggende over indeks (det som ofte kalles alfa), mens meravkastningen ble halvert hvis en tar med de avviklede fondene. Det er naturlig, de fondene som avvikles har ikke klart å tiltrekke seg tilstrekkelig kapital til å være lønnsomme, og for å få kapital må de nødvendigvis ha god avkastning (eller god distribusjon).

Verste scenario – handle ofte

Hvis en tok gjennomsnittet av de tre beste fondene hvert år og byttet fondene hvert år, så ville avkastningen vært bare 2/3 av referanseindeksen OSEBX i perioden 1995 til 2012. Kjøp av de fondene med dårligst avkastning i fjor ville gitt omtrent indeksavkastning.

Kort fortalt hvis man roterer rundt på fondene (løper etter avkastning) vil du sannsynligvis komme dårligere ut. Studien til KLP viser også at man kommer betydelig bedre ut hvis man kjøper og beholder fondet. Eller sagt med andre ord, tiden vil komme deg til unnsetning.

3 årsavkastning

KLP gjorde samme analyse, men fokuserer denne gangen på fondene med best 3 årsavkastning. Her er det jevnere og ikke like tydelig hvordan strategien om å kjøpe toppfond versus bunnfond de siste tre årene vil holde seg. Tilsvarende som ovenfor har KLP forsøkt flere tilnærminger og avhengig av tilnærming vil resultatet variere.

Konklusjonen må være at å se på kortsiktig avkastning når en skal investere i verste fall kan skade avkastningspotensialet. Selv om undersøkelsene kun dekker et lite segment med relativt få fond, så er det grunn til å tro at de fondene med spesielt god avkastning i en periode, kan være utsatt for sviktende resultater fremover. Men, som nevnt ovenfor, så hjelper det betraktelig om en holder fondene over lengre perioder.

Heterogen gruppe fond

Gruppen fond som ble analysert er ganske heterogen, det er alt i fra fond med sterk stilorientering til fond som opererer helt fritt (kjøper store, små, verdi og veks), men felles for dem var at de investerte på Oslo Børs. Studien ser kun på syklikalitet i avkastningen, men det kunne vært interessant å se på andre faktorer også, slik som størrelse på fondet og resultater, endring av forvalter også videre, men vær forsiktig med å løpe etter avkastning, spesielt i kombinasjon med kort eieperiode. Det kan fort bli dyrt i lengden.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer