Ordliste

Futures

Futures er del av det vi kaller for derivater. Futures og Forwards er nære slektninger, men oftest er futures standardiserte kontrakter som verdsettes løpende. En futures verdsettes ved å ta utgangspunkt i verdien av underliggende i dag, samt lagringskostnader og finansielle kostnader (rentekostnader). For lett omsettlige verdipapirer bør ikke verdien av futures kontrakten avvike fra lånekostnaden (for eksempel ved at investor låner penger og investerer i underliggende i dag i stedet for i fremtiden). I motsatt fall vil det danne grunnlag for arbitrasjemuligheter. 

Noen underliggende har høye lagringskostnader (eksempelvis olje, naturgass o.l.) og der kan mulighetene for å hente ut arbitrasjemuligheter være mindre. Avhengig av om futureskursen er over eller under spotprisen/markedsverdien i dag, sier vi at den er "backwardation" eller "contango".

Futures blir ofte benyttet der det ikke er hensiktsmessig å kjøpe/selge underliggende, for eksempel ved investeringer i olje. Dermed benyttes futures av fond med alternative strategier. Siden futures er en kontrakt mellom to parter vil den ene tjene på kursendringer og den andre tape tilsvarende. Futures kan også benyttes til å sikre at verdipapiret ikke går opp/ned i verdi frem til bedriften/personen skal ut å kjøpe/selge verdipapiret.

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer